Zaloguj się do konta

Okoń w pomidorach.

Okoń w pomidorach.
Składniki: 3 okonie morskie, 70 g oliwek zielonych wydrylowanych, 1/2 cytryny, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 150 g krojonych pomidorów z puszki,1 cebula, 2 ząbki czosnku, pęczek natki pietruszki, oliwa z oliwek, oregano, tymianek, liść laurowy, cukier trzcinowy ,sól, biały pieprz.
Przygotowanie: Rybę oskrobać z łusek, umyć. W miseczce wymieszać 2 łyżki oliwy z oliwek, sok z 1/2 cytryny, przyprawę cytrynową, sól i pieprze. Natrzeć rybę tą mieszaniną. Natkę pietruszki, czosnek posiekać, wymieszać z solą, pieprzem, mieszaniną posmarować rybę z zewnątrz i od środka. Cześć natki włożyć do ryby. Odstawić na godzinę. Ryby ułożyć na blaszce, polać oliwą i zapiekać 25 minut w nagrzanym do 180°C piekarniku. W międzyczasie zrobić salsę. Cebulę posiekać i zeszklić na łyżce oliwy, dodać tymianek, oregano, liść laurowy. oliwki pokroić w kołka (część odłożyć do dekoracji) i dodać na patelnię. Smażyć 5 minut. Następnie dodać pokrojone pomidory, koncentrat, wymieszać, doprawić całość cukrem, pieprzem i solą. Posypać natką pietruszki. Rybę wyłożyć na talerz, polać salsą, posypać oliwkami i podawać.

Opinie (0)

Nie ma jeszcze komentarzy do tego artykułu.

Czytaj więcej

Schab w winie

Składniki:1,5kg schabu bez kości2 łyżki żurawinypo łyżeczce vegety,…