Okoń w śnietanie


Oskrobane okoniowe filety posolić,mocno skropić cytryną i odstawić co najmniej na godzinę do chłodnego miejsca. Przygotować panierkę z rozbełtanego jajka z bułką tartą. Okionie obtoczy w panierce i usmażyć no olowie aż uzyskają złoty kolor. Przygotować sos. do śmietany 18-20%owej dodać dużo soku z cytryny , trochę soli i ostrej mielonej papryki. Można też dodać słodką paprykę pokrojoną w cienkie paseczki, ale to dla dekoracji.usmażone okonie włożyć do rondla zaleć sosem, przykryć, krótlo podgrzewać, a mastępnie zdjąć pokrywkę, żeby śmietana gęstniała i nie wytrącał się z niej serek.posypać drobno pokrojonym koperkiem lub natką pietruszki. Jako dodatek podać grzanki z czosnkowym masłem. SMACZNEGO.

 


4
Oceń
(5 głosów)

 

Okoń w śnietanie - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł