Okoń - zdjęcia, foto - 2 zdjęć
Kulinaria :
Okoń (Perca fluviatilis) z grilla, czyli potrzeba będzie cytryna i zioła prowansalskie.
Składniki :1 filet okonia (500 g), sok z połowy cytryny, zioła prowansalskie.
Rybę polewam sokiem z cytryny i oprószam ziołami prowansalskimi, grillujemy około 15 minut, aż będzie z wierzchu rumiana. Smacznego :)
Okonie z ogniska, wypatroszone ryby natrzeć gruboziarnistą solą, nadziać na rożen i piec nad ogniskiem, unikając kontaktu ryby z ogniem. Smacznego :)
Okonie z cytryną, pofiletowane okonie posolić, skropić sokiem z cytryny i odstawić do lodówki na 2 godziny. W rondlu rozpuścić masło i ułożyć rybę, obłożyć drobno startymi warzywami i cebulą, zalać szklanką mleka, dusić 25 minut. Ryby przełożyć do żaroodpornego naczynia, polać białą zasmażką rozpuszczoną w mleku i wstawić do piekarnika na 10 minut. Obłożyć duszonymi warzywami, skropić sokiem z cytryny, doprawić do smaku i zapiekać jeszcze 5 minut. Smacznego :)
Zupa z okoni, mniejsze okonie gotować w wywarze z jarzyn przez godzinę, aż do zupełnego rozgotowania, wywar odcedzić. Większe okonie pofiletować usuwając ości i gotować w wywarze przez 15 minut na małym ogniu. Na talerzu położyć filet, 2-3 plasterki cytryny bez skórki i zalać wywarem, posypać siekaną natką pietruszki. Bardzo ciekawą kompozycję smakową możemy osiągnąć, dodając do wywaru kilka rodzynek, a filety obłożyć zamiast cytryną, plasterkami pomarańczy, oczywiście bez skórki. Smacznego :)
Autor tekstu: tomasz k
kamil11269 | |
---|---|
Spróbuj opisać gatunek, a nie tylko kulinarie ;) (2012-12-08 15:24) | |
Teufel1991 | |
Świetna jest zupka :) (2013-05-25 16:50) | |