Okoń z Masełkim Czosnkowym


Okoń z masełkiem czosnkowym

-1 dużego okonia,
-2 ząbki czosnku,
-1/2 łodygi selera i 3 małe gałązki natki od selera,
-3 plastry cytryny,
-1 łyżki masła,
-1 łyżeczka przypraw do ryby
-sól,
-pieprz,
-folia aluminiowa do zawinięcia,
-1 łyzka oliwy do posmarowania foli,

Osuszamy rybę. Robimy masło czosnkowe, obrane ząbki czosnku przeciskamy przez praskę,dodajemy łyżkę masła i mieszamy na jednolitą papkę. Łodygę selera wraz z natką siekamy, a cytrynę kroimy na cztery paski. Okonia nacinamy z obu stron w czterech miejscach.W ponacinana rybę wciskamy masło czosnkowe. Środek solimy i wkładamy cytrynę i posiekany seler. Tak przygotowaną rybę układamy na wysmarowanej oliwą foli aluminiowej. Kropimy cytryną, posypujemy solą i pieprzem, przyprawą do ryb i pozostała natką selera. Oczywiście z obu stron. Zawijamy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30 minut. Pod koniec pieczenia odwijamy folię i zapiekamy ją jeszcze 10 minut i możemy podawać.

 


1
Oceń
(2 głosów)

 

Okoń z Masełkim Czosnkowym - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł