Okoń zapiekany na ostro

/ 2 komentarzy

Po ostatnich połowach pięknych okoni zacząłem zastanawiać się jak je przyrządzić. A że lubię dania pikantne i ostre, więc postanowiłem sprawdzić stary przepis na zapiekanego okonia na ostro.

Aby przystąpić do sporządzenia tej potrawy należy okonia oczyścić, wypatroszyć, odciąć głowę i płetwy, wyjąć większe ości oraz kręgosłup.
Rybę oprószyć solą, pieprzem, estragonem, skropić sokiem z cytryny i odstawić na jakieś 30 minut w chłodne miejsce. Wewnętrzną część okonia posmarować musztardą, po czym ułożyć w naczyniu żaroodpornym, na wierzchu położyć kawałki masła a to wszystko zalać śmietaną. Całość wstawić do piekarnika i piec 15 min w temp. 200°C. Następnie wyjąć naczynie z piekarnika, rybę posypać startym żółtym serem i zapiekać kolejne 15 min. Po wyjęciu z piekarnika posypać rybę natką pietruszki.

Składniki:

-1 kg okonia;
- sok z 1 cytryny;
- ¼ łyżeczki pieprzu;
- 2 łyżeczki ostrej musztardy;
- ¼ łyżeczki estragonu;
- 1 łyżeczka masła;
- 10 dag żółtego sera;
- ½ szklanki śmietany;
- 1 łyżeczka natki pietruszki;
- sól, pieprz.

I w ten oto sposób w przeciągu 45 min mamy smacznego okonia na ostro. Serdecznie polecam.

 


4.7
Oceń
(12 głosów)

 

Okoń zapiekany na ostro - opinie i komentarze

skorpion80skorpion80
0
wiitam kolege i podzielam twoje zdanie szybko można zrobic tego okońa i przy tym jest smaczny
(2011-10-21 21:28)
pstrag222pstrag222
0
Uwielbiam ostre smaki , a okonia uwielbiam w szczególności z rybek.
wiec nie mogę inaczej JAK ***** I PZDR. PSTRAG222
(2011-10-22 20:12)

skomentuj ten artykuł