Okoń zapiekany w parmezanie.

/ 2 komentarzy

Okoń zapiekany w parmezanie.
Składniki:
500 g filetów z okonia
1 cytryna
5 łyżek startego parmezanu
4 łyżki oleju
4 łyżki mąki
przyprawy: sól i pieprz
Sposób przyrządzania:
Rybę obmyj, natrzyj solą oraz pieprzem, a następnie włóż do miski i skrop sokiem z 1 cytryny. Marynuj filety przez ok. 15 min, po czym obtocz je w mące i smaż na oliwie z obu stron aż osiągną złoty kolor. Usmażone kawałki okonia układaj na folii aluminiowej i posyp je dość obficie parmezanem. Zawiń folię tak, aby nie stykała się z serem. Zapiekaj przez 15 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°.
Upieczoną rybę podawaj na liściach sałaty z sałatką z pomidorów.

 


4.7
Oceń
(12 głosów)

 

Okoń zapiekany w parmezanie. - opinie i komentarze

D-26D-26
0
z tego przepisu pewnie skorzystam - lubię okonki nie tylko smażone  (2011-07-23 00:36)
użytkownik88930użytkownik88930
0
Fajny przepis. Okonie to dobra ryba.

(2011-10-15 22:03)

skomentuj ten artykuł