Zaloguj się do konta

Okoń faszerowana

Okoń faszerowana:

składniki:
-1 kg filetów z okonia,
-2 duże cebule,
-10 dag kurek suszonych,
-szklanka gęstej kwaśnej śmietany,
-cytryny,
-2 łyżki oleju,
-ewentualnie łyżka przesianej bułki tartej,
-1-2 łyżki mąki,
-2-3 szklanki bulionu warzywnego,
-natka pietruszki,
-cukier,
-sól,
-pieprz

Sposób przygotowania:
Kurki wrzucić do posolonego wrzątku i ugotować. Suszone wcześniej umyć, moczyć przez noc, następnego dnia ugotować w tej samej wodzie, odcedzić i drobno posiekać. Obraną cebulę i ćwierć kilograma filetów drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać posiekaną rybę i kurki, chwilę smażyć mieszając, po czym zdjąć z ognia, wymieszać. Przyprawić farsz do smaku sokiem i skórką otartą z cytryny oraz cukrem, solą i pieprzem. Pozostałe filety rybne zemleć w maszynce, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać ze śmietaną i ewentualnie bułką tartą, aby powstała gęsta masa. Sporą kwadratową ściereczkę posypać mąką, na środku uformować okrągły placek ze zmielonej ryby, a na nim ułożyć kopczyk z farszu. Owinąć go plackiem, formując kulę. Dokładnie owinąć ją ściereczką, zawiązać u góry sznureczkiem, włożyć do wrzącego bulionu wymieszanego z wywarem z grzybów, zagotować. Gotować przez 30 min na małym ogniu. Zostawić w wywarze do ostygnięcia. Rybę wyjąć, odwinąć, pokroić na plastry, ułożyć na półmisku. Udekorować plasterkami cytryny i natką. Podawać z zimnym sosem chrzanowym. Życzę smacznego!!

Opinie (0)

Nie ma jeszcze komentarzy do tego artykułu.

Czytaj więcej

Przepis na sandacza

Jakiś czas temu pytałem kolegów z forum o przepisy na moją ulubioną ry…

25 maja 2018 roku wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 roku tzw. RODO. Nowe prawo nakłada na nas obowiązek uzyskania Twojej zgody na przetwarzanie przez nas danych osobowych w plikach cookies



Oświadczam, iż zapoznałem sie z Polityką prywatności i zgadzam się na zapisywanie i przechowywanie w mojej przeglądarce internetowej tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie zaszyfrowanych w nich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania z innych stron internetowych, serwisów oraz parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez wedkuje.pl, oraz ZAUFANYCH PARTNERÓW.

Administratorzy danych / Podmioty którym powierzenie przetwarzania powierzono

Hoblo Sp z o.o.,Warszawa 02-761, ul. Cypryjska 2G

Cele przetwarzania danych

1.marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
2.świadczenie usług drogą elektroniczną
3.dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
4.wykrywanie botów i nadużyć w usługach
5.pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)


Podstawy prawne przetwarzania danych


1.marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
2.świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
3.pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych


Odbiorcy danych

Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, w tym podmioty ZAUFANI PARTNERZY, agencje marketingowe oraz podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.

Prawa osoby, której dane dotyczą

Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą.

Informacje dodatkowe

Więcej o zasadach przetwarzania danych w „Polityce prywatności”

Ustawienia