Zaloguj się do konta

Okoń faszerowana

Okoń faszerowana:

składniki:
-1 kg filetów z okonia,
-2 duże cebule,
-10 dag kurek suszonych,
-szklanka gęstej kwaśnej śmietany,
-cytryny,
-2 łyżki oleju,
-ewentualnie łyżka przesianej bułki tartej,
-1-2 łyżki mąki,
-2-3 szklanki bulionu warzywnego,
-natka pietruszki,
-cukier,
-sól,
-pieprz

Sposób przygotowania:
Kurki wrzucić do posolonego wrzątku i ugotować. Suszone wcześniej umyć, moczyć przez noc, następnego dnia ugotować w tej samej wodzie, odcedzić i drobno posiekać. Obraną cebulę i ćwierć kilograma filetów drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać posiekaną rybę i kurki, chwilę smażyć mieszając, po czym zdjąć z ognia, wymieszać. Przyprawić farsz do smaku sokiem i skórką otartą z cytryny oraz cukrem, solą i pieprzem. Pozostałe filety rybne zemleć w maszynce, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać ze śmietaną i ewentualnie bułką tartą, aby powstała gęsta masa. Sporą kwadratową ściereczkę posypać mąką, na środku uformować okrągły placek ze zmielonej ryby, a na nim ułożyć kopczyk z farszu. Owinąć go plackiem, formując kulę. Dokładnie owinąć ją ściereczką, zawiązać u góry sznureczkiem, włożyć do wrzącego bulionu wymieszanego z wywarem z grzybów, zagotować. Gotować przez 30 min na małym ogniu. Zostawić w wywarze do ostygnięcia. Rybę wyjąć, odwinąć, pokroić na plastry, ułożyć na półmisku. Udekorować plasterkami cytryny i natką. Podawać z zimnym sosem chrzanowym. Życzę smacznego!!

Opinie (0)

Nie ma jeszcze komentarzy do tego artykułu.

Czytaj więcej