Okonie panierowane płatkami migdałowymi

/ 5 komentarzy / 4 zdjęć


Składniki:

- okonie
- mąka kukurydziana
- bułka tarta
- płatki migdałowe
- 1 jajo
- sól, pieprz
- cytryna
- olej rzepakowy do smażenia


Przygotowanie:

Ryby należy wypatroszyć, pozbawić głów i łusek.
Do wewnątrz ryby włożyć plasterek cytryny, posolić i popieprzyć.
Jajo roztrzepać wraz z solą i pieprzem.
Przygotowanie panierki:
- wymieszać pokruszone migdały z odrobiną mąki kukurydzianej i bułki tartej.
Rybę namaczać w jajku i obtaczać w panierce.
Smażyć na gorącym oleju.

Przygotować frytki. I podać z surówką z marchewki i jabłka.

"Zgłaszam na konkurs wedkuje.pl"

 


4.6
Oceń
(11 głosów)

 

Okonie panierowane płatkami migdałowymi - opinie i komentarze

rysiek38rysiek38
0
Na pomysł z migdałami w panierce bym nie wpadł - trzeba kiedyś spróbować Jak mozesz podaj twój sposób na skrobanie okoni bo nie łatwe zadanie. Pozdrawiam ! (2013-12-05 16:40)
miro79miro79
0
Używam specjalnego skrobaka, coś takiego http://www.rybi-ogon.pl/Skrobaczka-do-ryb-wygita-York-p-690.html Wcześniej obierałem okonie ze skóry, bo nie było szans oczyścić. (2013-12-06 16:37)
rysiek38rysiek38
0
Dzięki - też tak robiłem ale było za dużo straty z ryby więc radzę sobie zwykła tarką i jakoś się daje. Dzięki za podpowiedż zaraz sprawdzę - może okaże się lepsza (2013-12-06 17:30)
miro79miro79
0
Tego typu skrobak świetnie się spisuje. (2013-12-06 18:47)
groniargroniar
0
Myślę że dobry pomysł z tą panierką kiedyś wypróbuję. Ja osobiście lubię okonie posolone i trochę pieprzu oraz obtoczone w mące smażone na maśle. Pozdrawiam (2013-12-08 17:43)

skomentuj ten artykuł