Olej lniany w szkutnictwie i profilaktyce zdrowotnej wędkarza - zdjęcia, foto - 5 zdjęć
Olej lniany w szkutnictwie i profilaktyce zdrowotnej wędkarza.
Zainteresowanie tematem, a w szczególności olejem lnianym w moim przypadku było całkiem przypadkowe. Szukając materiałów do konserwacji drewnianych elementów łodzi natrafiłem na jednej ze stron na pokost naturalny i tym samym właśnie będący przedmiotem rozważań olej lniany. Tam dowiedziałem się o jego zastosowaniu w stolarstwie i szkutnictwie do produkcji naturalnego pokostu. Pokosty czyli nic innego jak na zimno toczone oleje z z domieszką tzw. płynnej sykatywę. Taki pokost rozsmarowany cienką warstwą na drewnie dobrze przylega do powierzchni i wysycha po około 6-7 godzinach. http://www.4braz.farby.bieszczady.pl/2.php
Szperając dalej natrafiłem na pochodzenie i właściwości tego oleju i tu się dopiero zaczęło http://www.olejlniany.net.pl/ . Chyba w końcu trafiłem na środek, który pomoże mi zbić trochę wagi nie zmuszając jednocześnie do bardzo drastycznych kroków. Czytając tak przypomniałem sobie jak w latach 70-tych jeździłem do swoich Dziadków na wioskę i jak czasami Dziadek wylewał na płaski talerz oleistą substancję, solidnie ją solił, czasami dodawał pokrojoną w kosteczkę cebulkę i przy użyciu kawałków pieczonego w piecu chlebowym wiejskiego chleba wymaszczał ten złoty speciał. Czy już wtedy ludzie wiedzieli o nienasyconych kwasach tłuszczowych Omega-3 i innych zbawiennych substancjach zawartych w oleju? Raczej nie. Wiedzieli natomiast o właściwościach leczniczych przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Poniżej dla zachęty i skłonienia do przeczytania lektury zacytuję tylko jedną z zalet i sposobu oddziaływania oleju lnianego na układ pokarmowy.
„Olej lniany - Układ pokarmowy.
Olej działa osłonowo na cały układ pokarmowy. Stosuje się go przy leczeniu choroby wrzodowej żołądka, jelita grubego, czy w profilaktyce zaparć. Lignany (fitohormony) pomagają w leczeniu stanów zapalnych jelit i hamują rozwój kamieni żółciowych. Zawartość śladowych ilości cyjanowodowu ogranicza wzrost drobnoustrojów jelitowych. Prawidłowy bilans kwasów tłuszczowych pomaga zrzucić wagę u osób otyłych, równoważąc poziom tłuszczy w organizmie oraz regulując gospodarkę hormonalną. Wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej i odtłuszczanie wątroby. Hamuje szlaki wytwarzania estrogenów, których nadmiar prowadzi do otyłości, cellitu i ginekomastii. Przyspiesza przemianę materii osobom z niedoczynnością tarczycy i podnosi poziom energii.”
Cytat ze strony "Olej lniany, pochodzenie, charakterystyka, właściwości" http://www.olejlniany.net.pl/
Autor tekstu: Marek Dębicki
wiekla42 | |
---|---|
Drogi kolego Marku. Mała prośba tylko. Ostrożnie z tym olejem żebym cię jutro poznał.Za artykuł ***** i pozdrawiam. (2011-10-25 15:09) | |
pstrag222 | |
Kolego jeśli lubisz tatara z rybki np. pstrąga czy łososia to zachęcam cie do polania go właśnie tym olejem ,świetnie podkreśla smak i zapach rybki. ***** pzdr. pstrag222 (2011-10-25 17:49) | |
marek-debicki | |
Jak Jakubie wspomniałeś tatar z łososia jest wprost rewelacyjny i co najważniejsze bezpieczny. (2011-10-25 18:01) | |
troc | |
Jest jeden problem- olej lniany ma bardzo specyficzny smak i zapach- mnie się kojarzy tylko i wyłącznie z pokostem, zwłaszcza smakowo- nie każdy za tym przepada- a walory zdrowotne? to już wolę dietę /z p/- zjedz połowę, przynajmniej pakułami się nie odbija***** Pozdrawiam. (2011-10-25 20:27) | |
pstrag222 | |
tak łosos jest smaczny ale ja jadam i pstragi i jakos nic mi sie nie dzieje:) (2011-10-25 20:45) | |
marek-debicki | |
Jakubie, pstrągiem na pewno nie pogardzę!!! (2011-10-25 22:47) | |
marek-debicki | |
Jakubie, pstrągiem nigdy nie pogardzę w każdej postaci! (2011-10-25 22:48) | |
u?ytkownik70140 | |
5 (2013-05-11 09:26) | |