Omlet z migdałami




  • konto usunięte




Omlet z migdałami

Składniki(2 porcje):
CZĘŚĆ I (Omlet)
5 dużych, świeżych jajek;
5 łyżek mleka lub śmietanki;
szczypta soli;
płaska łyżka masła;
CZĘŚĆ II (Farsz)
2 czerwone cebule;
duża filiżanka migdałów;
ząbek czosnku;
1/3 szklanki słodkiej śmietany;
łyżeczka posiekanych lisków bazylii;
pieprz;
sól;
łyżka oliwy do zasmażenia;
1/2 filiżanki migdałowych płatków zrumienionych na suchej patelni;

Sposób przygotowania:
CZĘŚĆ I (Omlet)
1).Jajka, rozbite z mlekiem i solą, wylewamy na bardzo gorącą patelnię z rozpuszczonym masłem. Gdy spód omletu lekko się zrumieni, a wierzch będzie ścięty, nakładamy ciepły farsz, który przygotujemy później. Zaginamy boki od środka i od razu zsuwamy na wygrzany półmisek.
2).Gorący omlet posypujemy zrumienionymi płatkami migdałowymi, kroimy na połowę, każdą porcję, przybieramy gałązką zieleniny i dużym, obranym z łupiny migdałem.
CZĘŚĆ II (Farsz)
1).Migdały parzymy wrzątkiem, obieramy z łupinek, niezbyt drobno siekamy. Cebulę i czosnek kroimy w cienkie półplasterki i podsmażamy na rozgrzanej oliwie, gdy się zeszklą, dodajemy migdały, posiekane świeże zioła, podlewamy śmietanką i prużymy na niewielkim ogniu, aż farsz lekko zgęstnieje. Przykrywamy i trzymamy w cieple.

To luksusowe danie możemy podawać wystawny obiad (w tym święta Bożego Narodzenia - Wigilię) lub gorącą, ale elegancką przystawkę.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 minut.

Życzę smacznego !!!

 


1.7
Oceń
(10 głosów)

 

Omlet z migdałami - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł