
Oszukane ciasto wędkarskie - zdjęcia, foto - 1 zdjęć
Witam, pewnie każdy z was słyszał o cieście wędkarskim i zetknął się z nim w mniejszym lub większym stopniu. Ja wychodzę z założenia że wędkowanie ma sprawiać frajdę i być tanie. A więc mam dla was przepis na "oszukane" ciasto wędkarsie które możemy zrobić z produktów podkradniętym z kuchni mamie, żonie bądz babci.
Do przygotowania będzie nam potrzebna:
Autor tekstu: Stefan Konicki
![]() | kapitol |
---|---|
Jak chcesz proste ciasto to podaje przepis: -kasza manna błyskawiczna (tzw. grysik) -woda i wszystko... W malutkim garnku (ja używam takiego pół litra) wlewasz na dnie trochę wody, czekasz aż się zagotuje, wsypujesz kaszę mannę ok pół szklanki (żeby nie było za rzadkie, jak z całości wyjdzie kula to jest ok), mieszasz łyżką, dobrze zagniatasz i gotowe - dla ryb to wystarczy. Można się oczywiście bawić dodawać barwników, aromatów, atraktorów - jak kto lubi, może akurat na coś ryby będą brały lepiej, ale wystarczy tak jak podałem. (2016-10-10 23:32) | |
![]() | ryukon1975 |
Kiedyś tak się zaczynało wędkarstwo. Do dnia dzisiejszego wiele osób stosuje tą przynętę i różne receptury wykonanie dlatego że nie cena przynęty jak napisałeś jest wskaźnikiem wyników tylko ilość ryb w danej wodzie. Tam gdzie jest ryba łowi się na byle co. (2016-10-11 05:34) | |
![]() | ogtw |
Najszybsze ciasto: kawałek kajzerki namoczyć przez kilka sekund w wodzie, potem mocno wycisnąć i wygnieść. Słowo honoru, że brania będą takie same, albo i lepsze, niż na bardzo wymyślne i wykwintne ciasta. Można je zrobić nad wodą. Połamania. (2016-10-11 08:26) | |
![]() | szukaWedkarki |
najlepsze z chleba , nawet tostowego bialego ,a jak czosnek czy wanilia pod reka nie zaszkodzi.woda z rzeki lub jeziora .bez gotowania. (2016-10-11 18:16) | |
![]() | stefan-konicki |
Zgadzam się z każdym z was że każde ciasto jest dobre ale ten przepis dodałem żeby przypomnieć ze można zrobić świetną przynętę z produktów jakie mamy w domu i dobrze się przy tym bawić i nie mówię że ciasto z bułki czy kaszy jest zle mówię tylko ze dobrze odbiec od schematu i zrobić coś nowego (2016-10-12 15:49) | |
![]() | kaban |
Namoczony stary chleb i wyciśnięty, odrobina suszonego roztartego nostrzyku ( biały bądź żółty z tym że ja wolałem drugi ) serek topiony ( tu taki jak obecnie ogólnie dostępny bez dodatków typu pieczarka, szynka, papryka itp.) mąka w ilości do uzyskania odpowiedniej konsystencji i to był kiedyś czad :))) (2016-10-12 17:02) | |
![]() | stefan-konicki |
KABAN ten twój przepis wydaje się być faktycznie mega z topionym serkiem jeszcze nie eksperymentowałem więc na bank podkradne coś z twojego przepisu do swojego :) (2016-10-12 19:43) | |
![]() | Jakub Woś |
Zdjęcie z neta? http://tipy.interia.pl/artykul_15610,pieczenie-ciast-podstawy.html (2016-10-12 20:36) | |
![]() | stefan-konicki |
Ja tego zdjęcia nie dodałem zaciaglo je chyba z automatu do mojego artykułu żadnego zdjęcia nie dodawałam (2016-10-13 06:56) | |
![]() | kaban |
Jak już z serkiem to najlepszy był świeży cieplutki chlebek z piekarni. Ośródka i serek ugnieciona jak plastelina... . Wspomnień czar... . (2016-10-13 16:57) | |
![]() | rysiek38 |
Serek topiony (nawet w czystej postaci) ,na niektórych naszych stawach to prawdziwy kiler na linka , karasia i krasnopiórkę a co do ciast to cześto też na bazie grysiku a co do dodatków to - wyobraźnia :-) (2016-10-16 14:20) | |
![]() | rysiek38 |
P.S. za młodu robiłem ciasta z dodatkiem budyniu wzmocnionego dodatkowo mlekiem w proszku i właśnie żółtkiem ale potem jakoś przestawilem się na robale Z tym że nie te sklepowe a raczej kopane (2016-10-16 17:01) | |
![]() | dendrobena |
Dajecie się nabierać to tak Macie.Nie daję zarabiać.Bazuję od wielu lat na swoim doświadczeniu.Wyniki mam wiele razy lepsze od kol.stosujących mega zanęty.Nie ulegajcie kol.chwytom reklamowym.Pozdrawiam. (2016-10-16 19:46) | |
![]() | stefan-konicki |
Moim osobistym zdaniem każda przynęta jest dobra i ta kupna i ta robiona samemu, najważniejsze żeby było co łowić bo jak nie ma ryby to i najlepsza przynęta czy zanęta nie pomoże. Ja wybrałem ciasto bo według mojej skromnej opinii jest ona uniwersalna gdyż można je połączyć praktycznie ze wszystkim a i samemu zrobić ją można bez trudu. (2016-10-17 16:24) | |
![]() | rysiek38 |
I tu bym się drogi Stefanie do końca nie zgodził bo ciasta czasem nie ruszą pewne z pół drapieżnych z gamy białorybu a na czerwone skusi się wszystko - może sie mylę ale takie mam doświadczenie no ale jak cos się dzieje to warto poeksperymentować właśnie z ciastem :karp,lin ,karaś itp i tu mam trzy sprawdzone dodatki: nostrzyk,czosnek ,wanilia no i ów właśnie serek lub zamiaast ciasta to peczak gotowany z dodatkiem owych wynalazków (2016-10-18 19:40) | |
![]() | rysiek38 |
P.S.mam jeszcze coś ale to przynęta jednego brania bo niezwykle delikatna - mianowicie ryż prażony bezpośrednio przed rzutem umoczony w miodzie (stosuję jedynie z gruntu i po rzucie żadnego podciągania,tyle tylko by ułożyć linkę,zwis około 10cm i ryba w sumie sama się zacina bo z ryżu robi sie po rzucie dosłownie mgiełka na gołym haku (2016-10-19 20:14) | |
![]() | stefan-konicki |
Rysiu38 tu musze sie z toba zgodzic ze nie kazda ryba skusi sie na ciasto. Choc na polaczenie ciasta wedkarskiego w polaczeniu z surowa I wedzona makrela zdarzylo mi sie ostatnio wyciagnac wegorza fakt nie byl to kolos ale jednak. Lubie experymentowac i testowac nowe rzeczy a ciasto daje duze pole do popisu. Nastepne ciasto zrobie z twoimi dodatkami bo prawde mowiac nie bralem ich pod uwage. Pozdrawiam (2016-10-19 20:22) | |