Ozdoby na świąteczny stół - Choinka


Ozdoby na świąteczny stół - Choinka

Składniki(1 sztuka):
CZĘŚĆ I (Ciasto)
60 dag mąki;
40 dag miodu;
4 jajka;
20 dag cukru;
4 dag masła;
łyżeczka sody;
2 łyżeczki przyprawy do pierników;
CZĘŚĆ II (Lukier)
25 dag cukru pudru;
łyżeczka octu 6 %;
łyżeczka mąki;
CZĘŚĆ III (Do dekoracji)
zielone wiórki kokosowe;
świeczki-dekor;
kolorowe cukierki;

Sposób przygotowania:
CZĘŚĆ I (Ciasto)
1).W rondelku podgrzewać miód i cukier, aż się rozpuszczą. Mąkę wymieszać z przyprawą korzenną i sodą, dodać przestudzony miód, oraz masło i jaja. Wyrobić ciasto i odstawić na godzinę do lodówki, potem rozwałkować na grubość około 0,5 centymetra.
2).Z otrzymanego placka wykroić 7 krążków w taki sposób, aby każdy następny był mniejszy od poprzedniego. Największy powinien mieć średnicę około 25 centymetrów. Każdemu z tych krążków nadać kształt gwiazdy, odpowiednio go wycinając. Pozostałe ciasto rozwałkować na grubość 1 centymetrów, znów wyciąć z niego 7 krążków, przy czym każdy następny też ma być mniejszy od poprzedniego. Największy powinien mieć średnicę około 8 centymetrów.
3).Na natłuszczonych blachach ułożyć elementy choinki i wstawić do gorącego piekarnika (170 C), piec 15-20 minut.
CZĘŚĆ II (Lukier)
1)Białka utrzeć z cukrem pudrem na pulchną gładką masę, dodać ocet i mąkę ziemniaczaną, bardzo dokładnie wymieszać.
2).Z upieczonych i wystudzonych elementów "zmontować" choinkę w następujący sposób: Na tacy położyć największą gwiazdę posmarowaną w środku lukrem i przykryć ją największym krążkiem. Wierzch krążka posmarować lukrem i przykryć mniejszą gwiazdką. I tak, że wszystkie elementy choinki zostaną złożone. Całość oblać pozostałym lukrem i obsypać zielonymi wiórkami kokosowymi.
CZĘŚĆ III (Do dekoracji)
Udekorować świeczkami i cukierkami.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 minut.

Życzę owocnej pracy !!!

 


1.8
Oceń
(9 głosów)

 

Ozdoby na świąteczny stół - Choinka - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł