Pączki ziemniaczane


Pączki ziemniaczane

Składniki :
- 1/4 szklanki oleju
- pół kostki drożdży (5 dag)
- 2 jajka
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- szczypta soli
- pół kg ugotowanych, zmielonych ziemniaków
- pół kg mąki
- marmolada
- olej

Przygotowanie :
1 Olej, cukier, drożdże, jajka, cukier waniliowy i sól dokładnie wymieszaj widelcem. Dodaj zmielone ziemniaki i przesianą mąkę, wyrób elastyczne ciasto.
2 Z ciasta formuj małe pączki odstaw do wyrośnięcia. Olej rozgrzej na patelni, usmaż pączk. Osącz z tłuszczu. Gorace pączki nadziej marmoladą, przy pomocy szprycy.

Czas przygotowania : 80 min
Ilośc porcji : 12
Cena za porcję : 0,80 zł

 


3
Oceń
(2 głosów)

 

Pączki ziemniaczane - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł