Paluchy do barszczu
użytkownik 70140
2011-12-11
Paluchy do barszczu
Składniki(15-20 sztuk):
0,5 kg mąki;
10 dag żółtego sera;
2 żółtka;
1 łyżeczka soli;
2 łyżeczki proszku do pieczenia;
1 paczka margaryny lub masła;
śmietana 18%;
Sposób przygotowania:
1).Z mąki, margaryny, proszku do pieczenia i soli zarobić ciasto. Dodawać żółtka, utarty żółty ser i śmietanę, tyle ile ciasto zabierze.
2).Wyrabiać, by ciasto było elastyczne (jak na pierogi). Zostawić w lodówce.
3).Na drugi dzień wałkować i wykrawać radełkiem paluszki. Smarować jajkiem i posypywać kminkiem lub utartym żółtym serem.
4).Wstawić do nagrzanego piekarnika, upiec na złoty kolor.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 minut.
Życzę smacznego !!!
Składniki(15-20 sztuk):
0,5 kg mąki;
10 dag żółtego sera;
2 żółtka;
1 łyżeczka soli;
2 łyżeczki proszku do pieczenia;
1 paczka margaryny lub masła;
śmietana 18%;
Sposób przygotowania:
1).Z mąki, margaryny, proszku do pieczenia i soli zarobić ciasto. Dodawać żółtka, utarty żółty ser i śmietanę, tyle ile ciasto zabierze.
2).Wyrabiać, by ciasto było elastyczne (jak na pierogi). Zostawić w lodówce.
3).Na drugi dzień wałkować i wykrawać radełkiem paluszki. Smarować jajkiem i posypywać kminkiem lub utartym żółtym serem.
4).Wstawić do nagrzanego piekarnika, upiec na złoty kolor.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 minut.
Życzę smacznego !!!