Zdjęcie ze strony http://grumko.blox.pl/2008/02/297-Paprykarz-szczecinski.html - zdjęcia, foto - 1 zdjęć
Paprykarz z ryb słodkowodnych
Składniki:
• 1kg sprawionych ryb;
• 1/2 szklanki oliwy;
• 5 średnich cebul;
• 1 torebka ryżu;
• 350 g koncentratu pomidorowego;
• 1 opakowanie słodkiej papryki;
• 1/3 opakowania ostrej papryki;
• 1 kostka bulionowa (rosołowa);
• sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Rybki wrzucić na wrzący wywar bulionowy i podgotować około 10 minut na wolnym ogniu. Następnie ostudzić. Ryby obrać z ości i zmielić w maszynce do mięsa. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie. Ryż ugotować w czasie o 1/4 krótszym niż podany na opakowaniu. Wymieszać wszystkie składniki z oliwą, podsmażyć na patelni, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Przełożyć do słoików i zapasteryzować.
Autor tekstu: Marek Dębicki
ryukon1975 | |
---|---|
Robiłem różne potrawy z ryb takiego paprykarzu nigdy.Przepis według mnie ciekawy i obiecujący więc spróbuję.Szkoda tylko że dzisiejsza pogoda nie obiecuje że cokolwiek złowię a nawet że pojadę nad wodę. ***** (2012-01-03 10:18) | |
bronislaw | |
Robiłem ten paprykarz jest bardzo smaczny--polecam (2012-01-03 18:41) | |
adams2 | |
Ciekawy przepis,spróbuję... (2012-01-04 10:20) | |
wiekla42 | |
No, no Ty kuchareczko moja. ***** Pozdrawiam. (2012-01-04 13:07) | |
pstrag222 | |
Mój paprykarz jest podobny ale ja go robię z podwędzanych rybek ***** i pzdr. pstrag222 (2012-01-04 13:32) | |
Wago | |
Ciekawy przepis. A jakie ryby polecacie do paprykarzu? Słyszałem o byczkach ale nie mogę się wybrać za nimi. (2012-01-05 09:39) | |
marek-debicki | |
Byczki w każdej postaci są rewelacyjne. (2012-01-05 12:20) | |
u?ytkownik27896 | |
Będę musiał spróbować bo przyznam że nigdy nie jadłem ryb w takiej postaci. Co do byczków to też uważam że są świetne, najlepsze jest to że jak się wyjmie kręgosłup to już praktycznie nie ma ości. (2012-01-05 12:56) | |
u?ytkownik102837 | |
wygląda nieżle (2012-04-26 19:36) | |
u?ytkownik102837 | |
jeśli smakuje tak jak wygląda to jest 5 (2012-04-27 16:47) | |
ZENKO | |
jadłem to totalna lipa całkowicie bez ;smaku; (2012-10-21 21:40) | |
bartek-tyszkiewicz | |
Robię go zawsze jak trafi się parę mniejszych rybek. Polecam każdemu. Jest bardzo smaczny pod warunkiem , że się go odpowiednio doprawi. (2018-10-05 13:52) | |