Paprykarz z ryb słodkowodnych
Marek Dębicki (marek-debicki)
2012-01-03
Składniki:
• 1kg sprawionych ryb;
• 1/2 szklanki oliwy;
• 5 średnich cebul;
• 1 torebka ryżu;
• 350 g koncentratu pomidorowego;
• 1 opakowanie słodkiej papryki;
• 1/3 opakowania ostrej papryki;
• 1 kostka bulionowa (rosołowa);
• sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Rybki wrzucić na wrzący wywar bulionowy i podgotować około 10 minut na wolnym ogniu. Następnie ostudzić. Ryby obrać z ości i zmielić w maszynce do mięsa. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie. Ryż ugotować w czasie o 1/4 krótszym niż podany na opakowaniu. Wymieszać wszystkie składniki z oliwą, podsmażyć na patelni, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Przełożyć do słoików i zapasteryzować.