Parę słów o jelcu


Ryba średniej wielkości, bez żadnych charakterystycznych cech ubarwienia, stosunkowo smukła, w przekroju poprzecznym owalna, z dużymi łuskami i pyskiem skierowanym lekko ku dołowi. Taki kształt jest charakterystyczny dla ,,białych ryb"", których jelec jest typowym przedstawicielem.

CHARAKTERYSTYKA
Smukłe, niekiedy lekko wygrzbiecone ciało, prawie okrągłe w przekroju poprzecznym. Długość najczęściej 15-20 cm, rzadziej do 30 cm. Otwór gębowy niewielki, skierowany lekko ku dołowi. Łuski duże. Krawędź rozpostartej płetwy odbytowej jest lekko wklęsła. Barwa grzbietu ciemnoniebieska lub szara, boki srebrzyste, a brzuch biały. Płetwy brzuszne i płetwa odbytowa jasnoszare lub żółtawe.
Wzdłuż linii nabocznej 47-53 łuski. Liczba promieni w płetwach: grzbietowa 10-11, odbytowa 10-12, piersiowe 17-18, brzuszne 10, ogonowa 19.

ŚRODOWISKO I TRYB ŻYCIA
Jelce są rybami towarzyskimi, żyjącymi w stadach. Wśród karpiowatych są zaliczane do najzwinniejszych i najszybszych pływaków. Zamieszkują niewielkie rzeki i potoki dolnej krainy pstrąga, krainy lipienia i górnej krainy brzany, o szybkim nurcie, z dnem żwirowym lub piaszczystym. Można je także spotkać w jeziorach, w pobliżu dopływów i odpływów. Jelce nie są szczególnie zimnolubne, żyją w wodach, które latem osiągają temperaturę powyżej 18" C. Ryby te najczęściej przebywają w grupach, blisko powierzchni wody, gdzie polują na opadłe na wodę owady. Odżywiają się także planktonem zwierzęcym, żyjącymi na dnie mięczakami i larwami owadów, rzadziej zjadają rośliny. W okresie tarła u samców rozwija się pokrywająca całe ciało wysypka tarłowa z drobnych, rogowych guzków. Tarło zaczyna się, kiedy wod osiągnie temperaturę około 9" C. Ryby trą się gromadniena żwirowym dnie, a ikra, o średnicy około 2 mm, przykleja się do podłoża. Jelce osiągają dojrzałość płciową po 3 latach życia.
Czyste, szybko płynące wody spotyka się dzisiaj prawie wyłącznie na obszarach górskich i podgórskich, dlatego wymagające właśnie takich wód jelce w wielu stanowiskach obszaru swojego występowania stały sie rzadkie. Wędkarze nie zarybiają nimi wód, gdyż z powodu dużej liczby ości gatunek ten ma niewielkie znaczenie kulinarne. Jelce są ostrożne i płochliwe, ale można je łowić muchówkami i wędkami spławikowymi.

 


4.4
Oceń
(14 głosów)

 

Parę słów o jelcu - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł

Zobacz podobne wpisy