pascha


-50 dag twarogu
-13 dag śmietany
-13 dag masła
-5 jajek
-15 dag cukru
-1/2 laski wanilii
-1 g olejku waniliowego
-8 dag orzechów włoskich
-8 dag rodzynek
Twaróg zemleć lub przetrzeć przez sito. Żółtka utrzeć z cukrem do białości, dodać śmietanę, postawić na płytce azbestowej i stale mieszając ogrzewać prawie do zagotowania. Zdjąć z ognia, lekko przestudzić, dodać masło, twaróg i dobrze wymieszać. Na koniec dodać sparzone i obrane ze skórki orzechy, wypłukane rodzynki oraz roztartą wanilię lub olejek waniliowy. Ponownie wymieszać, Masę wyłożyć do wypłukanej zimną wodą salaterki, odstawić do ostudzenia na około 3 godziny.

 


2
Oceń
(4 głosów)

 

pascha - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł