Pasta na suma z mixu 4 Succes

/ 2 komentarzy / 8 zdjęć


Pasta na suma z mixu 4 Succes, firmy NG Polska.
Ostatni i zarazem pierwszy w tym roku wypad na sumiki nad Wartę nauczył mnie, że pomimo uprzedniego zaprawienia wątróbki drobiowej dipem, samo jej założenie i nawet obwiązanie, nie zawsze daje oczekiwane efekty. Objawia się to zwłaszcza w sytuacji, kiedy w łowisko wejdą maluszki takie do 50 cm, które potrafią taką wątróbkę często obskubać bez możliwości zacięcia. Inną sprawą jest fakt, że nie zawsze wątróbka drobiowa jest dostępna w sklepie, a doprawiona rybnym dipem lub busterem pachnie tak okropnie, że chcąc wypić kubek kawy po jej założeniu na hak, bez rękawiczek gumowych ani rusz.
Dlatego zacząłem szukać innego rozwiązania. Wybrałem się do Centrum Wędkarskiego w swoim miasteczku, w którym sprzedawca przypomniał mi o możliwości zastosowania większych kulek proteinowych o zapachu rybnym oraz pokazał kule wielkości kurzego jaja, specjalnie preparowane na sumy. Wszystko by było w porządku, ale cena sumowej przynęty zwalała z nóg. Zastanawiając się dalej nad przynętą, w pewnym momencie dostałem olśnienia. Mam przecież jeszcze spory zapas sproszkowanego mixu pod nazwą 4 Succes, firmy NG Polska, który zakupiłem podczas pierwszych targów Rybomania, odbywających się w Poznaniu. Pasta na suma z mixu wykorzystuje się jako bazę do produkcji kulek i pelletów. Osobiście dodawałem już te mixy do zanęt karpiowych oraz stosowałem jako zanętę smużącą po dodaniu odrobiny wody. Zaprawiałem nimi m.in. wątróbki kurze. Okazało się, że z powodzeniem można je także zastosować do wyrobu ciast.
W dniu wczorajszym próbowałem wędkować z kulami wyrobionymi z mixu i wody, w dniu dzisiejszych z dodatkiem jaj.
Pierwsze próby wyrobu ciast z mixu z dodatkiem samej wody wykazały, że ciasto jak najbardziej można ulepić. Można spokojnie sformować kulę, jednak jest ona na tyle krucha, że zbyt szybko wypłukuje się w bieżącej wodzie.
Drugim razem do wyrabiania ciasta dodałem jajka w proporcji jedno jajko na jedną szklankę. Aby uniknąć przedawkowania mixu, a tym samym wyrobienia zbyt twardego ciasta, dodawałem stopniowo mix do rozbitego jajka, mieszając go dokładnie w naczyniu. Następnie zaopatrzony w rękawiczki dokładnie wyrabiałem ciasto na jednolitą masę.
Druga próba ciasta w dniu dzisiejszym wypadła bardzo dobrze. Ciasto trzyma się dużego haka wprost rewelacyjnie, nawet podczas wyrzutu na większe odległości. Wykonałem od pięciu do sześciu rzutów w odstępach czasu dość sztywnym zestawem, mając na kołowrotku plecionkę. Umiarkowanie podnosiłem zestaw z dna i kula trzymała się dużego sumowego haka.
Dodatkową zaletą tego sposobu i samego ciasta jest niewątpliwie prostota jego wyrobu. Jedno, dwa jajka i pojemnik z mixem możemy przetransportować bez problemu nad wodę. Jesteśmy niezależni od dostaw sklepowych i unikamy ostrych i kłopotliwych zapachów. Po wędkowaniu jak nam pozostanie ciasto, możemy go spokojnie zamrozić i wykorzystać podczas kolejnego wędkowania. Ponadto należy wspomnieć jeszcze o jednej i niewątpliwej zalecie ciasta, które możemy z powodzeniem wykorzystać do nęcenia łowiska.

 


5
Oceń
(14 głosów)

 

Pasta na suma z mixu 4 Succes - opinie i komentarze

adamoso123adamoso123
0
Hmmm... a jak efekty ? (2014-11-11 21:15)
pcamelpcamel
+1
chyba brak odpowiedzi oznacza brak efektów (2015-01-22 15:55)

skomentuj ten artykuł