Pasty i ciasta wędkarskie na ryby
Krzysztof Przybysz (przybysz3020)
2010-02-20
Jeśli mamy zamiar łowić na ciasto wędkarskie musimy wiedzieć co jest jego podstawowym składnikiem. Postaram się wam przybliżyć co i jak oraz podam kilka przepisów a więc: Głównym składnikiem past i ciast są: mąka pszenna , mąka żytnia , kukurydziana o żółtej barwie , mleko w proszku , gotowane ziemniaki , mąka z soi , żółtka jako naturalny barwnik , mączka rybna , olej jadalny ( najlepiej lniany ) . Do naszych ciast i zanęt zaleca się dodawać aromaty np: czosnek ( leszcz , płocie , krąpie ) , niewielkie ilości miodu lub cukry ( płotka , karp ) .
Kilka Przepisów:
Ciasto z ziemniaków i mąki
Ugotowany ziemniak ugniatamy z mąką na jednolitą masę , możemy dodać odrobinę oleju jadalnego - ciasto będzie lepiej się trzymało na haczyku. Masa musi być jednolita , niezbyt twarda , nie kleić się do dłoni. Do ciasta możemy dodać odrobinę zapachu czosnku zeskrobując nożem z obranego ząbka nieco miąższu i wyrabiając go następnie razem z ciastem.
Ciasto ,, nadziewane "
Zimne gotowane ziemniaki ugniatamy z maką na jednolitą masę , z której formujemy spore kulki i gotujemy . Po ugotowaniu siekamy kulki nożem i zagniatamy powtórnie z siekanymi dżdżownicami albo larwami ochotnki .
Ciasto z płatków owsianych
Wyprażone na patelni płatki owsiane zagniatamy z ugotowanym ziemniakiem.
To tylko kilka z wielu przepisów na ciasta wędkarskie.
UWAGA
Osoby palące , prowadzące pojazdy mechaniczne i mające kontakt z benzyną przy zakładaniu przynęt powinny zakładać gumowe rękawice . Każdy ślad zapachu nikotyny czy benzyny odstrasza ryby !
Pozdrawiam i zapraszam do komentowania