Zaloguj się do konta

Paszteciki do barszczu

Składniki:
35 dag mąki
30 dag masła
150 ml wody
1 jajko
1 łyżka octu
sól
Nadzienie:
50 dag pieczarek
1 cebula
2 łyżki śmietany
sól
pieprz
Inne:
4 łyżki śmietany
10 dag żółtego sera
Przygotowanie:
30 dag mąki posiekaj z 2 łyżkami masła. Dodaj jajko, wodę,ocet i sól. Zagnieć ciasto.
Resztę masła i mąki zmiksuj. Włóż między 2 warstwy folii, rozwałkuj i włóż do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość 2cm. Schłodzone masło z maką ułóż na połowie ciasta, przykryj druga połową. Rozwałkuj. Złóż na 3 części i schłodź. Wałkowanie, składanie i chłodzenie powtórz 2 razy.
Pieczarki i cebulę posiekaj, podsmaż. Dopraw solą i pieprzem. Ostudź. Ciasto rozwałkuj i pokrój w kwadraty(8-10cm). Na każdy nałóż farsz. Żółtko roztrzep ze śmietaną. Posmaruj brzegi. Zlep. Ułóż na wyłożonej pergaminem blasze. Posmaruj żółtkiem ze śmietaną, posyp żółtym serem. Piecz 20minut w 200*C. Smacznego.

Opinie (0)

Nie ma jeszcze komentarzy do tego artykułu.

Czytaj więcej

Schab w winie

Składniki:1,5kg schabu bez kości2 łyżki żurawinypo łyżeczce vegety,…