Paszteciki z grzybami.


Produkty:
Ciasto półkruche:
-300 g mąki
-100 g masła
-2 żółtka, 1 jajo
-2 łyżki śmietany
-łyżeczka proszku do pieczenia
-sól

Farsz:
-60 g suszonych grzybów
-2 cebule
-1 łyżka oleju "
-1,5 łyżki tartej bułki
-sól, pieprz

Przygotowanie:
Mąkę z proszkiem przesiewamy, dodajemy żółtka, jajo, śmietanę i sól. Wszystkie składniki siekamy nożem, na koniec wyrabiamy rękami i wkładamy do lodówki. Grzyby moczymy co najmniej 2 godziny, gotujemy do miękkości w wodzie, w której się moczyły. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na oleju na złoty kolor. Mielimy grzyby dodajemy cebulę, tartą bułkę i przyprawy. Ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy na grubość 5 mm w prostokąt długości 30 cm i szerokości 10 cm. Z nadzienia formujemy wałek o długości i nakładamy na ciasto w odległości 2 cm od brzegu. Zwijamy ciasto z nadzieniem, spłaszczamy nożem i kroimy na prostokąty. Układamy na posmarowanej tłuszczem blasze i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 15 minut

 


5
Oceń
(1 głosów)

 

Paszteciki z grzybami. - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł