Paszteciki wigilijne


Farsz
-1 (kapusta z grzybami) : 1 kg kapusty kiszonej, grzyby suszone,
- ziele angielskie, sól, bułka tarta lub kasza manna, pieprz

Farsz 2 (grzybowy): Grzyby suszone, najlepiej prawdziwki i najlepiej dużo ( mogą być także nogi),
- 8 cebul, sól, pieprz, majeranek

Ciasto na paszteciki: 4 szklanka mąki , 125 ml ciepłego mleka, 2 jajka,
- 25 g świeżych drożdży, 1/2 kostki masła, szczypta soli


Etapy przygotowania

1. Farsz 1 : kapustę wypłukać (jeśli zbyt kwaśna i słona) dolać do niej szklankę wody i przyprawy (bez soli) - gotować do miękkości.W tym czasie zalać grzyby niewielką ilością wrzątku i moczyć je około 30 min, posiekać, odlać połowę wody z kapusty i dodać do niej pokrojone grzyby z wodą w której się moczyły.Gotować do miękkości - zmielić, doprawić i jeśli jest zbyt luźny zagęścić bułką tartą lub kaszą manną.

2. Farsz 2 : grzyby ugotować w osolonej wodzie około 10 - 15 min. Usmażyć 8 posiekanych dużych cebul na złoty kolor. Ugotowane grzyby przepuścić przez maszynkę i wymieszać z cebulą. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem.

3. Ciasto na paszteciki: do mąki dodajemy ciepłe mleko i wkruszamy drożdże i czekamy aż zaczyn 'ruszy'. Dodajemy 1 całe jajko i 1 białko - żółtko zostawiamy do posmarowania pasztecików... Dodajemy następnie masło i wyrabiamy ciasto tak aby odstawało od ręki. Wałkujemy, nakładamy farsz i formujemy paszteciki. Odstawiamy na kwadrans do wyrośnięcia po nałożeniu farszu. Pieczemy w 180'C posmarowane żółtkiem z niewielką ilością mleka około 20-30 min.




 


1
Oceń
(3 głosów)

 

Paszteciki wigilijne - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł