Pasztet cielęcy w kruchym cieście
Tomasz Przybysz (przybysz1992)
2011-12-17
Produkty:
-1,5 szklanki mąki
-kostka masła
-2 jajko
-3 łyżki śmietany 30-proc.
Na masę
-1 kg cielęciny
-2 jajka
-20 dag surowego boczku
-pół szklanki śmietany
-pół szklanki łuskanych orzechów włoskich
-cienko skrojona skórka z 3 cytryn
-sól, pieprz
Przygotowanie:
Masło posiekać z mąką, dodać jajko, szczyptę soli i śmietanę, szybko zagnieść ciasto, odłożyć do lodówki na co najmniej godzinę. Cielęcinę i boczek umyć, trzykrotnie zemleć. Do masy dodać śmietanę i jajko oraz drobno posiekane orzechy i skórkę z cytryny. Doprawić solą i pieprzem dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na pół, rozwałkować na cienkie placki. Jednym wylepić formę do pieczenia, włożyć masę pasztetową, przykryć drugim plackiem i zlepić brzegi. W cieście wyciąć okrągłe otwory i wstawić w nie kominki z foli aluminiowej. Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec pasztet 15 minut w temp. 240 stopni, a potem jeszcze 60 minut w temp. 180 stopni
-1,5 szklanki mąki
-kostka masła
-2 jajko
-3 łyżki śmietany 30-proc.
Na masę
-1 kg cielęciny
-2 jajka
-20 dag surowego boczku
-pół szklanki śmietany
-pół szklanki łuskanych orzechów włoskich
-cienko skrojona skórka z 3 cytryn
-sól, pieprz
Przygotowanie:
Masło posiekać z mąką, dodać jajko, szczyptę soli i śmietanę, szybko zagnieść ciasto, odłożyć do lodówki na co najmniej godzinę. Cielęcinę i boczek umyć, trzykrotnie zemleć. Do masy dodać śmietanę i jajko oraz drobno posiekane orzechy i skórkę z cytryny. Doprawić solą i pieprzem dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na pół, rozwałkować na cienkie placki. Jednym wylepić formę do pieczenia, włożyć masę pasztetową, przykryć drugim plackiem i zlepić brzegi. W cieście wyciąć okrągłe otwory i wstawić w nie kominki z foli aluminiowej. Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec pasztet 15 minut w temp. 240 stopni, a potem jeszcze 60 minut w temp. 180 stopni