Pasztet wieprzowy

/ 8 zdjęć


Pasztet wieprzowy
Składniki:
 50 dag karkówki lub łopatki;
 25 dag boczku surowego;
 40 dag wątroby wieprzowej;
 15-20 dag słoniny;
 garść suszonych grzybów;
 dwie cebule, trzy marchewki, dwie pietruszki;
 2 bułki;
 bułka tarta;
 3 jajka; 2-3 liście laurowe, ziela angielskie, pieprz, gałka muszkatołowa, imbir;
 tłuszcz do smarowania formy
Sposób przygotowania;
Mięso, boczek, warzywa (bez cebuli), grzyby liście laurowe i ziele angielskie włożyć do garnka, zalać zimną wodą, gotować 60 minut. Osolić w połowie gotowania. Na dwadzieścia minut przed końcem gotowania włożyć słoninę i ugotować. Wątrobę pokrojoną na kawałki zalać częścią wywaru i gotować na wolnym ogniu około 15-20 minut. Bułki namoczyć w wywarze. Mięso wyjąć z wywaru i ostudzić. Przez maszynkę przepuścić mięso, wątrobę, wyciśniętą bułkę. Dodać jajka, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, imbir. Wyrobić na jednolita masę. Wysmarować formę tłuszczem i posypać bułką tartą lub wyłożyć formę papierem do pieczenia. Na dno formy kłaść obok siebie cienkie plastry ugotowanej słoniny. Formę wypełnić do ¾ masą. Piec około godziny w temperaturze 150°C.

 


3
Oceń
(6 głosów)

 

Pasztet wieprzowy - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł