Pasztet z gęsich wątróbek


Produkty:
-50 dag wątróbek gęsich
-15 dag masła
-2 łyżki smalcu
-1 mała cebula
-1 dag suszonych grzybów
-pieprz, sól
-gałka muszkatołowa
-imbir

Przygotowanie:
Grzyby namoczyć na nic w małej ilości wody. Następnego dnia ugotować do miękkości. Wywar odparować tak , aby zostało pół szklanki. Cebulę obrać, pokroić w cienkie talarki, przesmażyć krótko na smalcu. Dodać pokrojone w plasterki wątróbki. Dusić ok. 15 minut. Osączone grzyby, cebulę oraz wątróbkę zemleć trzykrotnie w maszynce. Do masy dodać masło i wywar z grzybów, starannie wyrobić. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową, imbirem. Gotowany pasztet ułożyć na półmisku, nadając mu kształt piramidy.

 


5
Oceń
(1 głosów)

 

Pasztet z gęsich wątróbek - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł