Pasztet z karkówki z grzybami


Produkty:
-1 kg karkówki
-40 dag wątróbki wieprzowej
-25 dag surowego boczku
-15 dag słoniny
-1 dag suszonych grzybów
-cebula
-2 marchewki
-pietruszka seler
-4 jajka
-czerstwa kajzerka
-2 liście laurowe
-gałka muszkatołowa
-pieprz, sól

Przygotowanie:
Mięso i wodę zalać wodą i gotować na małym ogniu 1,5 godziny. W połowie gotowania osolić do smaku i dodać liście laurowe. Pół godziny przed końcem gotowanie dodać słoninę. Gdy mięso będzie miękkie, zdjąć z ognia i lekko przestudzić. Następnie wszystkie składniki odcedzić. Wywar zachować. Wątróbkę pokroić w paski. Zalać litrem wrzącego wywaru i gotować pod przykryciem 10 minut. Sparzoną wątróbkę wyjąć i wystudzić. W części wywaru namoczyć kajzerkę. Grzyby suszone umyć i oddzielnie ugotować w niewielkiej ilości wywaru. Ugotowane mięso, warzywa, grzyby i namoczoną kajzerkę zemleć 2 razy. Masę wymieszać z jajkiem, dobrze wyrobić. Prostokątną formę wyłożyć słoniną. Włożyć masę, ubić, przykryć folią aluminiową. Piec ok. 60 minut w temp. 200 stopni

 


5
Oceń
(1 głosów)

 

Pasztet z karkówki z grzybami - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł