
Pasztet z leszcza z grzybami - paszczte rybny - zdjęcia, foto - 1 zdjęć
Składniki:
3 leszcze(raz.ok.1 kg)
włoszczyzna
1 średnia cebula
tłuszcz do smażenia
1 sucha bułka
siekana natka
3 jajka
0,5kg pieczarek
0,5 szklanki majonezu
3 żółtka
sól
gałka muszkatołowa do smaku
tarta bułka
Przygotowanie:
Oczyszczone leszcze gotujemy w osolonym wywarze z włoszczyzny(bez głowy),dopóki mięso nie odpadnie od ości,
smażymy na tłuszczu z dodatkiem cebuli.Całość mięsa przepuszczamy 3-krotnie przez maszynkę wraz z gotowanymi
jarzynami,smażona cebulą,namoczoną i odciśniętą bułką,siekaną pietruszka,3 jajkami na twardo i 0,5kg smażonych pieczarek.
Można także dodać zamiast pieczarek,świeże obgotowane prawdziwki,podgrzybki bądź rydze.Na 1kg zmielonej masy dodajemy 0,5 szklanki majonezu i 3 żółtka.Pieprzymy i solimy do smaku,dodając szczyptę gałki muszkatołowej.
Ucieramy wszystko w misce przez dłuższy czas.Pieczemy w rondlu,oprószywszy uprzednio tartą bułką.
SMACZNEGO!!!
Autor tekstu: Jan
![]() | marek-debicki |
---|---|
Gratuluję. Smacznie i co najważniejsze zdrowo. (2015-04-17 18:16) | |
![]() | marek-debicki |
Może nie do końca zdrowo, jednak uważam, że taki pasztet, nie może obejść się, bez solidnej śmietany! (2015-04-17 21:06) | |
![]() | Artur z Ketrzyna |
Najpierw gotujesz mięso potem smażysz? Połowę jego mielisz, a połowę nie? W składnikach masz 4,5 kg ryby i tylko o,5 l majonezu. Poniżej "Na 1kg zmielonej masy dodajemy 0,5 szklanki majonezu i 3 żółtka" Proporcje się nie zgadzają... Nie żebym się czepiał, ale jedno z drugim nie gra i jednak nie wiadomo jaką proporcję zachować. Przepis dość interesujący, z tym że nie do końca czytelny... (dla takich laików w kuchni jak JA) (2015-04-18 07:31) | |
![]() | klonek1 |
te trzy leszcze razem mają ważyć ok.1,5kg a nie jeden (2015-04-18 10:12) | |
![]() | LeoAmator |
Tak,sprecyzuj przepis i będzie można wypróbować co z tego wyjdzie zapowiada się smakowicie.Pewnie inna ryba też może być ? (2015-04-18 21:34) | |
![]() | rysiek38 |
Podejrzewam ze tak znienawidzony sumik karłowaty nadawałby się takze i to to nawet moze bardziej , ja osobiście robię z niego galaretkę czyli po naszymu galert na wczesniej przesmażonym mięsku (potem gotuję z reszta dodatków) (2015-04-18 23:05) | |
![]() | SlawekNikt |
rysiek38 wrzucaj przepis :-) (2015-04-19 18:18) | |
![]() | rysiek38 |
Wrzucę bo moim zdaniem warto ,po pierwsze bo na prawde smaczny no i chyba wartościowy a po za tym rozwiazuje problem co zrobic ze złowionym sumikiem---jutro dam:-) (2015-04-19 23:51) | |
![]() | Bernard51 |
Też czasami robię pasztet właśnie z leszcza i karasia plus filet z kurczaka, piekę w foremce w piekarniku, ale twój przepis z włoszczyzną i pieczarkami muszę wypróbować, wygląda apetycznie i zawsze to urozmaicenie. (2015-04-20 17:10) | |
![]() | BartoszPic |
muszę koniecznie spróbować tego przepisu! (2015-04-27 14:21) | |
![]() | piotr48 |
brawo i jeszcze raz brawo jestem sybarytą ale tego przepisu nie znałem pozdrawiam Pana szacun (2015-10-01 15:14) | |