Pasztet z leszcza z grzybami - paszczte rybny

/ 11 komentarzy

Składniki:

3 leszcze(raz.ok.1 kg)

włoszczyzna

1 średnia cebula

tłuszcz do smażenia

1 sucha bułka

siekana natka

3 jajka

0,5kg pieczarek

0,5 szklanki majonezu

3 żółtka

sól

gałka muszkatołowa do smaku

tarta bułka





Przygotowanie:

Oczyszczone leszcze gotujemy w osolonym wywarze z włoszczyzny(bez głowy),dopóki mięso nie odpadnie od ości,

smażymy na tłuszczu z dodatkiem cebuli.Całość mięsa przepuszczamy 3-krotnie przez maszynkę wraz z gotowanymi

jarzynami,smażona cebulą,namoczoną i odciśniętą bułką,siekaną pietruszka,3 jajkami na twardo i 0,5kg smażonych pieczarek.

Można także dodać zamiast pieczarek,świeże obgotowane prawdziwki,podgrzybki bądź rydze.Na 1kg zmielonej masy dodajemy 0,5 szklanki majonezu i 3 żółtka.Pieprzymy i solimy do smaku,dodając szczyptę gałki muszkatołowej.

Ucieramy wszystko w misce przez dłuższy czas.Pieczemy w rondlu,oprószywszy uprzednio tartą bułką.

SMACZNEGO!!!

 


4.2
Oceń
(12 głosów)

 

Pasztet z leszcza z grzybami - paszczte rybny - opinie i komentarze

marek-debickimarek-debicki
0
Gratuluję. Smacznie i co najważniejsze zdrowo. (2015-04-17 18:16)
marek-debickimarek-debicki
0
Może nie do końca zdrowo, jednak uważam, że taki pasztet, nie może obejść się, bez solidnej śmietany! (2015-04-17 21:06)
Artur z KetrzynaArtur z Ketrzyna
0
Najpierw gotujesz mięso potem smażysz? Połowę jego mielisz, a połowę nie? W składnikach masz 4,5 kg ryby i tylko o,5 l majonezu. Poniżej "Na 1kg zmielonej masy dodajemy 0,5 szklanki majonezu i 3 żółtka" Proporcje się nie zgadzają... Nie żebym się czepiał, ale jedno z drugim nie gra i jednak nie wiadomo jaką proporcję zachować. Przepis dość interesujący, z tym że nie do końca czytelny... (dla takich laików w kuchni jak JA) (2015-04-18 07:31)
klonek1klonek1
0
te trzy leszcze razem mają ważyć ok.1,5kg a nie jeden (2015-04-18 10:12)
LeoAmatorLeoAmator
0
Tak,sprecyzuj przepis i będzie można wypróbować co z tego wyjdzie zapowiada się smakowicie.Pewnie inna ryba też może być ? (2015-04-18 21:34)
rysiek38rysiek38
0
Podejrzewam ze tak znienawidzony sumik karłowaty nadawałby się takze i to to nawet moze bardziej , ja osobiście robię z niego galaretkę czyli po naszymu galert na wczesniej przesmażonym mięsku (potem gotuję z reszta dodatków) (2015-04-18 23:05)
SlawekNiktSlawekNikt
0
rysiek38 wrzucaj przepis :-) (2015-04-19 18:18)
rysiek38rysiek38
0
Wrzucę bo moim zdaniem warto ,po pierwsze bo na prawde smaczny no i chyba wartościowy a po za tym rozwiazuje problem co zrobic ze złowionym sumikiem---jutro dam:-) (2015-04-19 23:51)
Bernard51Bernard51
0
Też czasami robię pasztet właśnie z leszcza i karasia plus filet z kurczaka, piekę w foremce w piekarniku, ale twój przepis z włoszczyzną i pieczarkami muszę wypróbować, wygląda apetycznie i zawsze to urozmaicenie. (2015-04-20 17:10)
BartoszPicBartoszPic
0
muszę koniecznie spróbować tego przepisu! (2015-04-27 14:21)
piotr48piotr48
0
brawo i jeszcze raz brawo jestem sybarytą ale tego przepisu nie znałem pozdrawiam Pana szacun (2015-10-01 15:14)

skomentuj ten artykuł