Pasztet z suszonych borowików




  • konto usunięte




Pasztet z suszonych borowików

Składniki(6-8 porcji):
15 dag suszonych grzybów (podgrzybki,maślaki, prawdziwki);
2-3 cebule;
3 czerstwe kajzerki;
po 2 łyżki posikanej zielonej pietruszki i koperku;
3 łyżki posiekanych orzechów laskowych;
10 dag masła;
5 jaj;
szklanka kwaśnej, gęstej śmietany;
sól;
pieprz;

Sposób przygotowania:
1).Umyte grzyby zalać niewielką ilością przygotowanej wody, zostawić na noc, następnego dnia ugotować. Miękkie grzyby wyjąć, a w grzybowym wywarze namoczyć kajzerki (bez skórki !!!). W rondelku stopić masło, przesmażyć drobniutko posiekane grzyby i cebulę, dodać odciśnięte kajzerki i mieszając, chwilę zasmażyć.
2).Przełożyć do dużej salaterki, dodać orzechy (2 łyżki !!!), koperek, pietruszkę, sól, pieprz, żółtka i śmietanę , dokładnie wyrobić masę. Dodać ubitą na sztywno pianę z białek, delikatnie, ale dokładnie wymieszać.
3).Pasztet przełożyć do wysmarowanej masłem i posypanej orzechami formy, szczelnie zamknąć lub przykryć folią aluminiową, ustawić w garnku z gorącą wodą. Piec około 60 minut. Podawać na gorąco lub na zimno.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 minut.

Życzę smacznego !!!

 


1.6
Oceń
(11 głosów)

 

Pasztet z suszonych borowików - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł