PASZTET Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM...


PASZTET Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM...


Porcja na 4 porcje

0,5 kg filetów z łososia,
2 jajka,
0,5 l śmietany,
pęczek posiekanego szczypiorku,
25 dag wędzonego łososia,
sól i pieprz.


Filety myjemy, osuszamy i kroimy w kawałki, mieszamy z jakami i wstawiamy do lodówki.
Gdy będą już mocno schłodzone - miksujemy na jednolitą masę.
Dodajemy także schłodzoną śmietanę i doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
Oddzielamy mniej więcej 1/4 masy i dodajemy do niej szczypiorek.
Kek-sówkę wykładamy plasterkami wędzonego łososia i napełniamy do połowy masą rybną.
Na blacie kuchennym układamy plaster wędzonego łososia (lub kilka złożonych razem mniejszy plasterków - grunt, żeby w sumie miały długość kek-sówki) nakładamy na niego masę rybną ze szczypiorkiem. Otulamy masę łososiem i taki wałeczek układamy na masie rybnej w kek-sówce. Następnie wykładamy resztę masy rybnej (chodzi o to aby pasztet po upieczeniu i przekrojeniu w centrum miał takie śliczne różowe kółeczko z zielonkawym środkiem).
Kek-sówkę przykrywamy szczelnie folią aluminiową i wstawiamy do większej kek-sówki wypełnionej do 1/3 wysokości wodą.
Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni C na ok. 60 minut.
Upieczony pasztet studzimy w temperaturze pokojowej, ostrożnie wyjmujemy z kek-sówki, owijamy folią spożywczą i wstawiamy na 3-4 godziny do lodówki.
Podajemy pokrojony w plastry i polany śmietaną.




Smacznego!!!

 


3
Oceń
(10 głosów)

 

PASZTET Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM... - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł