Pasztet z cielęciny


Składniki:
po 75 dag cielęciny i włoszczyzny
1/2 szklanki wytrawnego białego wina
10 dag wedzonego boczku
20 dag wątróbek drobiowych
4 tosty
1/2 szklanki śmietany
3 jajka
1 opakowanie przyprawy do pasztetu
10 dag słoniny w plastrach
1 czubata łyżka smalcu
sól
pieprz
świeży szczypiorek
Przygotowanie:
Warzywa i cielęcinę pokrój, wymieszaj z winem. Marynuj 2 dni. Mięso wyjmij, osusz, obsmaż na smalcu. Dodaj boczek. Podlej wodą. Gotuj 2 h. Dołóż wątróbki i duś 5 min.
Tosty namocz w śmietanie, odciśnij. Zmiel 3 razy z mięsem i wątróbkami. Dodaj jajka i przyprawy. Wymieszaj.
Masę włóż do formy. Przykryj słoniną. Piecz 50 h w temperaturze 190*C. Usuń słoninę. Piecz 15 min. Ostudź, posyp szczypiorkiem. Smacznego

 


1
Oceń
(4 głosów)

 

Pasztet z cielęciny - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł