Pasztet z grzybami


Pasztet z grzybami

Składniki(6-8 porcji):
1 kg mięsa wieprzowego (karkówki lub łopatki);
40 dag wątróbki wieprzowej;
25 dag cukrowego boczku;
15 dag słoniny;
1 dag suszonych grzybów;
cebula;
marchewka;
pietruszka;
4 jajka;
kawałek selera;
czerstwa bułka;
przyprawy: 2 liście laurowe, mielona gałka muszkatołowa, sól, pieprz, przyprawa typu vegeta;

Sposób przygotowania:
1).Karkówkę i boczek umyć, warzywa obrać. Mięso i warzywa zalać wodą i gotować na małym ogniu 1,5 godziny. W połowie gotowania posolić, dodać liście laurowe. Pół godziny przed końcem dodać połowę słoniny. Drugą część słoniny pokroić w cienkie plasterki i odłożyć. Gdy mięso zmięknie, odsatwić z ognia i lekko przestudzić, odcedzić (wywar zachować). Wątróbkę umyć, pokroić, zalać częścią podgrzanego wywaru. Chwilę gotować pod przykryciem.
2).W części wywaru namoczyć bułkę. Suszone grzyby umyć i oddzielnie ugotować w niewielkiej ilości wody. Mięso, warzywa, wątróbkę, grzyby i odciśniętą bułkę zemleć 2 razy. Doprawić solą, pieprzem, vegetą i gałką muszkatołową. Masę wyrobić z jajkami i przełożyć do formy wyłożonej plasterkami słoniny, przykryć folią aluminiową. Piec 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 C. Pod koniec pieczenia zdjąć folię, aby się zrumienił.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 minut.

Życzę smacznego !!!

 


1.8
Oceń
(9 głosów)

 

Pasztet z grzybami - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł