Pasztet ze szczupaka

/ 3 zdjęć


Pasztet ze szczupaka, sandacza

Składniki:
 tuszka szczupak około 1,5 kg;
 25dag wątróbki drobiowej;
 2 cebule;
 2 jajka;
 dwie suche bułki;
 ziele angielskie i liść laurowy;
 sól, pieprz, majeranek,
 pęczek włoszczyzny;
 tarta bułka;
Sposób przygotowania:
Rybę sprawić, dokładnie wypłukać, mocno osolić i odstawić w chłodne miejsce na 2 godziny.
Sporządzić mocny wywar warzywny z dodatkiem ziela angielskiego i listka laurowego. Bułki namoczyć w mleku.
Gdy warzywa są miękkie włożyć do garnka dzwonka ryby i gotować na wolnym ogniu kilkanaście minut. Wyjąć rybę na półmisek i lekko ostudzić. Z wykorzystaniem dwóch widelców oddzielić mięso od ości. Wątróbkę zalać częścią wywaru i zagotować. Przepuścić przez maszynkę wszystkie składniki. Dodać jajka, przyprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
Włożyć masę do foremki na papier do pieczenia i zapiekać około 35 minut w temperaturze około 150°C.

 


3
Oceń
(6 głosów)

 

Pasztet ze szczupaka - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł