Pasztet wykwintny


Produkty:
-3/4 kg cielęciny
-po 3/4 kg łopatki wieprzowej i pręgi wołowej
-1/2 kg podgardla
-2 uda kurczaka
-20 dag wątróbki wieprzowej
-bułka paryska
-6 cebul
-olej
-ziele angielskie, listek laurowy, majeranek, sól, pieprz, jarzynka
-3 grzyby suszone
-2 marchewki
-14 jajek

Przygotowanie:
Mięsa podzielić na mniejsze kawałki i podsmażyć na odrobinie oleju. Cebule obrać, pokroić w plastry, zeszklić. Do dużego garnka włożyć przesmażone mięso oraz cebulę. Dodać namoczone grzyby, osączone marchewki oraz przyprawy. całość zalać wodą i gotować tak długo, aż mięso będzie miękkie. garnek zdjąć z ognia. Do gorącego wywaru wrzucić pokrojoną wątróbkę. Poczekać aż całość nieco przestygnie. Ciepłe mięso i marchewki wyjąć, trzykrotnie zemleć. Do wywaru po mięsie włożyć pokrojoną w plastry bułkę. Poczekać aż nasiąknie sosem a następnie ostrożnie przełożyć do maszynki zemleć i dodać do masy mięsnej. Na koniec wbić jajka, wymieszać. Masę przełożyć do dużej formy kilku mniejszych. Wstawić do gorącego piekarnika. Piec 90 minut w temperaturze 180 stopni.

 


5
Oceń
(1 głosów)

 

Pasztet wykwintny - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł