Pęczak i pszenica na ryby

/ 6 komentarzy / 2 zdjęć


Pęczak i pszenica należą do tej grupy przynęt oraz zanęt które wabią większość ryb występujących w naszych zbiornikach- paradoksalnie również pośrednio drapieżniki- tam gdzie kręci się drobnica bardzo chętnie zagląda drapieżnik. Niejednokrotnie na łowisku złowioną płotkę, uklejkę atakuje szczupaczek lub okoń. Pęczak możemy gotować na kilka sposobów- najprościej na ,,nygusa,, tzn. wrzucamy pęczak wieczorem do termosu w proporcji 1/3- część pęczaku, trzy części wrzątku, możemy dodać atraktora- zakręcamy i tyle- rano zanęta i przynęta jak znalazł. Możemy również kupić pęczak do szybkiego gotowania w woreczkach, gotuje to się 15 minut i gotowe. Pszenicę przed gotowaniem należy moczyć co najmniej 8 godzin a następnie w tej samej wodzie gotujemy do miękkości ale też tak aby nie rozgotować- średnio zajmie nam to około godzinki. Pod koniec gotowania możemy dodać np. czosnek, nostrzyk lub inny atraktor. Możemy podczas nęcenia połączyć pęczak z pszenicą oraz na to samo łowić. Warto testować naturalne zanęty oraz przynęty na naszych łowiskach, nigdy nie wiemy co będzie najlepsze- jednego dnia nie złowimy nic i wtedy szukamy przyczyn, a może wystarczy lekko zmodyfikować nasze zanęty, zmienić lub zrezygnować z atraktora- pole do przemyśleń jest tutaj szerokie.

 


4.3
Oceń
(27 głosów)

 

Pęczak i pszenica na ryby - opinie i komentarze

witiakwicol1witiakwicol1
0
Też używam w okresie letnim jako dodatek do zanęt z dobrym efektem.Pozdrawiam.
(2011-03-26 09:52)
mlotek2222mlotek2222
0
Ja także używam penczaku jako dodatku do zanęt i jakl dla mnie sprawdza sie bardzo dobrze.Pozdrawiam i zostawiam 5. (2011-03-26 14:46)
rungemrungem
0
Ja używam pszenicy jako zanęty przez cały rok, również zimą na lodzie. Bardzo dobra zanęta zimowa wbrew opiniom, że na zimę to tylko bardzo drobna zanęta.
(2011-03-28 20:50)
użytkownik57137użytkownik57137
0
A co jeśli chcę ugotować pszenicę w szybkowarze. Ile czesu to zajmie? (2012-07-11 18:07)
balcerbalcer
0
Ja używam jako przynęty . Gotuję na ' nygusa " w termosie i ciągle rozgotowana. Może ktoś ma przepis na dobrą pszenicę (2013-05-19 17:32)
MocnyMasakratorMocnyMasakrator
0
wsypujesz do garnka pszenice zalewasz wodą przykrywasz aż się zagotuje. Kiedy się zagotuje wyłączasz gaz i czekasz nawet 3 godz jak ostygnie następnie robisz tak jeszcze raz gotujesz i studzisz kiedy ziarna będę popękane to znaczy że gotowe tak samo robi sie pęczak (2015-02-23 15:47)

skomentuj ten artykuł