Pęczak na żółto

/ 9 komentarzy / 5 zdjęć


Nadchodzi lato, najwyższa więc pora zdecydowanie wprowadzić do arsenału zanęt i przynęt różne ziarna. Nie ma co ukrywać, że same kupne zanęty, większej ryby w łowisku nie utrzymają. Ponadto każdy kilogram „proszku” ma swoją cenę. Z robakami wszelkiej maści w upalne dni też będzie kłopot, natomiast ziarna nie tylko są stosunkowo tanie i łatwe w przygotowaniu oraz przechowywaniu, to potrafią ściągnąć i utrzymać w łowiska piękne rybki.
Do przygotowania zanęty i przynęty na dobre dwa-trzy dni nęcenia i wędkowania wystarczy torebka pęczaku. Dwie trzy łyżki suszonego nostrzyka żółtego zakupionego w zielarni lub aptece, łyżka cukru i odrobina żółtego barwika spożywczego.
Teraz musimy trochę poczarować, aby nasz pęczak nabrał żądanych właściwości. Mając wystarczającą ilość czasu i wyrozumiałą żonę, możemy spokojnie pęczak ugotować. Przed gotowaniem jednak pęczak wysypujemy na sito i płuczemy pod bieżącą, zimną wodą, następnie osączamy i wsypujemy do garnka, najlepiej
z grubym dnem.
Pęczak zalewam zimną wodą w stosunku 1 objętość pęczaku, trzy objętości wody i doprowadzam do zagotowania pod przykryciem. Następnie dodaję łyżkę cukru
i odrobinę barwnika (małą łyżeczkę) i po wyłączeniu gazu pozostawiam na kuchni, aby wchłonął wodę. Grube dno naczynia powinno nam utrzymać długo temperaturę, a pęczak po pewnym czasie powinien być gotowy. Ziarno należy podczas tego procesu parowania sprawdzać. Wystarczy wyjąć kilka ziarenek
i przekroić je w poprzek nożem. Jeżeli środek ziarna jest nadal biały (surowy) a woda została wchłonięta, należy podlać ziarno wrzątkiem i lekko podgotować,
a następnie pozostawić na wyłączonym gazie.
Jeżeli stwierdzimy po kolejnym przekrojeniu, że ziarna są sparowane, dodajemy odpowiednią ilość ziela nostrzyka żółtego, ziarno wymieszamy i pozostawiamy
do ostygnięcia.
Przed wędkowaniem chcąc wykorzystać ziarno jako zanętę, wystarczy dodać niewielką ilość gotowej zanęty, wymieszać i ulepić kule. Nie zapomnijmy o dobraniu odpowiedniej wielkości haczyka. Haczyk umożliwiający nam swobodne założenie dwóch, trzech ziarenek będzie jak w sam raz.
Liny, leszcze, karasie i płocie i nie tylko, trzymajcie się.

 


4.6
Oceń
(27 głosów)

 

Pęczak na żółto - opinie i komentarze

antyquariatantyquariat
0
Bardzo rzeczowo - z pewnością wypróbuję ***** (2014-06-20 09:54)
ZielanZielan
0
Na lato najlepsza przyneta na plotki. Naturalnym zoltym barwnikiem jest przyprawa o nazwie kurkuma. (2014-06-20 10:38)
halski021halski021
0
Ilu wędkarzy , tyle sposobów . Ja zalewam pęczak wrzątkiem w termosie na nockę i rano mam gotowy do łowienia . Najczęściej stosuję nie barwiony . Wyniki , gdy nęcę kilkakrotnie to samo stanowisko zadowalające . (2014-06-20 11:13)
DiabloDiablo
0
nie kupuje barwników, sypie kurkume (2014-06-20 11:18)
użytkownik167078użytkownik167078
0
nie tylko na lato najlepsza przyneta ale ja w tym roku (moze nikt mi nie uwierzy) na peczak łowiłemi w pierwszych dniach stycznia. bez peczaku nie wyruszam na ryby.zawsze mam go troche i dodaje do zanety. jak wyże kurkuma do barwienia nie tylko pęczaku ale i kaszy (2014-06-20 15:21)
janglazik1947janglazik1947
0
Pęczak przygotowuję w termosie. Do porcji pęczaku dodaję barwnika żółtego, nostrzyka na płotki lub kozieradki na karasie, no troszkę oleju - to się później nie klei. Po zalaniu wrzątkiem i odczekaniu 1 godziny i 15- 30 minut gotowe. Przelać przez sito i zahartować zimna wodą. I na rybki. (2014-06-20 17:40)
czeczen78czeczen78
0
czy tak samo można przygotować pszenicę? kto próbował? (2014-06-26 12:43)
marek-debickimarek-debicki
0
ZBOŻA (całe ziarna) - CZAS GOTOWANIA Lp. Rodzaj ziarna Czynności przed gotowaniem Objętość płynu na szklankę ziarna Czas gotow./szybkowar 1 Jęczmień podprażyć 4 szklanki 50-60 minut 20 minut 2 Kasza gryczana podprażyć lub krótko podsmażyć 2-2,5 szklanki 20 minut 8 minut 3 Kasza jaglana można podprażyć lub krótko podsmażyć 2,5-3 szklanki 20 minut 8 minut 4 Kukurydza - duża ilość wody 5-10 minut - 5 Owies można podprażyć 3 szklanki 30-35 minut 12 minut 6 Pszenica moczyć przez 8-12 godzin 4 szklanki 50-60 minut 20 minut 7 Ryż długoziarnisty można podprażyć lub krótko podsmażyć 1-2 szklanki 25-30 minut 10 minut 8 Ryż dziki - 3 szklanki 50-60 minut 20 minut 9 Ryż krótko ziarnisty można podprażyć lub krótko podsmażyć 1-2 szklanki 20-25 minut 8-10 minut 10 Żyto moczyć przez 8-12 godzin 3 szklanki 50-60 minut 20 minut Na podstawie książki "Kuchnia wegetariańska" autorstwa Sarah Brown (Wydawnictwo WATRA, 1991) przygotowała Kropka (2014-06-28 15:29)
jozefjuszkiewiczjozefjuszkiewicz
0
WSPANIALE WIADOMOŚCI POZDRAWIAM DUŻEJ RYBKI (2015-02-14 09:58)

skomentuj ten artykuł