Zaloguj się do konta

Pęczak parzony

Parzony pęczak to przynęta znana od lat i niegdyś bardzo ceniona, choć dziś trochę zapomniana. Ów przysmak został wyparty przez preparowane ziarna wszelkiego rodzaju o wszystkich kolorach i smakach. Może ten postęp ma swoje zalety, bo i wygodnie i szybko, ale na pewno nie jest tani i nie dostarcza tyle frajdy, co samodzielne przygotowanie przynęty. Pamiętajmy ze urok wędkarstwa to nie tylko siedzenie z kijem nad woda, ale także mozolne przygotowania, które niejednokrotnie trwają wiele godzin i dostarczają mnóstwo przyjemności.

Mój przepis na pęczak:
Do termosu wsypuje szklankę pęczaku (termos ma ok. 0, 7L) i zalewam to wrzątkiem, ale nie takim z czajnika, bo wiadomo ze czajnik zagotowuje a nie gotuje. Wodę gotuje w garnku i pozwalam jej pobulgotać przez kilka minut, co według mojego dziadka powodowało lepsze parzenie. Czy to prawda? Niewinem. No wiec zalewam termosik do pełna i zakręcam przez kolejne 5do 10 minut zostawiam termos w spokoju po tym czasie wylewam sama wodę i uzupełniam nowa z tego samego bulgoczącego gara. Od razu możemy dodać zapach w postaci np. czosnku lub jakiegoś atraktora. Teraz sytuacja troszkę się komplikuje, bo przez 2 do 3 godzin parzymy i co około 15- 20 minut ów termosem potrząsamy, co by się te dobra, co je tam mamy mieszały i równomiernie pęczniały.

Po tym czasie na sitko i do słoika. Jeżeli zapach mamy zbyt słaby możemy teraz dodać go jeszcze, ale pamiętając, że, co za dużo to niezdrowo Takim rarytasem na pewno nie pogardza duże płocie, karasie, liny, czy nawet leszcze.

Pamiętajcie, że za słoiczek z kilkoma ziarenkami trzeba zapłacić od 3 do nawet 7 zł a paczka pęczaku kosztuje ok. złotówki a z której możemy zrobić 2 takie termosy, czyli jakieś 1, 5 litra. Rachunek prosty i myślę ze oczywisty. Mam nadzieję, że mój przepis się spodoba i zostanie wypróbowany. Serdecznie pozdrawiam i połamania kija!!

Tekst jest mojego autorstwa i nie chciałbym go czytać u innych autorów:)

Opinie (38)

radzion

Michałku,Michałku czemu nie powiedziałeś mi o tym przepisie.To ja wydaje dzięgi na pęczak z puszki w sklepach wędkarskich a tu taki fajny przepisik.Pytanko odnośnie tej wody,czy koniecznie musi być gotowana w garnku???Mojim zdaniem czajnik w zupełniści wystarczy.Kiedy znowu wypad na nocke robimy???Tylko w takie miejsce gdzie biora:0):0):0). Pozdro i polamania kija.

[2010-06-23 19:57]

19jacek45

przepis moze i dobry ale uwaga na termos bo ja juz pare termosow w ten sposob zalatwilem ja bym sypal pol szklanki pecaku zalal wrzatkiem i czekal do rana a wtedy przelac zimna wodo zeby sie nie kleil mozna dodac barwnika spozywczego najlepiej zolty  [2010-06-24 09:22]

użytkownik

Bardzo fajna, krótka i treściwa porada. Piona ***** [2010-06-24 09:22]

Daniel12

A można to tego termosu z Pęczakami wsypać atraktor Vanilia z Trapera ?? [2010-06-24 10:53]

Gruzinek

Porada na "6", daję maksymalną ilość punktów. [2010-06-24 14:53]

The Piterson12345

witam dobrze napisany artykuł ***** szczeże ja tam wole coś miesnego , jakos takie przynety nie przynoszą przynajmniej u mnie rezultatów .. nie ma to jak robak hehe pozdrowienia                      [2010-06-24 16:11]

ricardo

Witam!!!!!!!!!!!!! Dobry przepis ale woda z czajnika w zupełności wystarczy i dobrze jest przed zalaniem wodą dodać do pęczaku łyżkę oleju i trochę cukru,będzie lepszy efekt.***** Pozdrawiam. [2010-06-24 17:50]

jogurtwolom

Bardzo dobry artykuł. Przypomniało mi się jak mój dziadek to robił a my szkraby mu podjadaliśmy:) Pozdro [2010-06-25 08:52]

Janhe2

Przepis stary ale jary,w powyższy sposób można przygotować i ziarna pszenicy,jednak w termosie radziłbym pozostawić trochę wolnej przestrzeni. [2010-06-25 09:32]

janglazik1947

Wszystko jest ok.Ja oprócz zapachu dodaję jeszcze kilka kropli oleju roślinnego to póżniej peczak się nie klei i łatwiej go zakładac na chaczyk.Można jeszcze dodac barwnika np.żółty lub czerwony. [2010-06-25 16:05]

spokojny

Masz ode mnie maxa i na pewno wypróbuję , eksperymenty zawsze w cenie. :)

 

Pozdrawiam

[2010-06-25 20:07]

Mido75

Ja również robię pęczak w ten sposób.Woda z czajnika w zupełności wystarczy. Szklanka pęczaku na 0.7 l .Ja wieczorem wsypuję ok szklanki pęczaku do termosu i rano mam gotowy pęczak,nie odlewam wody. Można dodać jakiś atraktor ,aczkolwiek w b.małej ilości(ja dodaję pół łyżeczki). Ziarna są duże,w termosie nie ma wody,nie trzeba gotować w garnku i tracić czasu. Tak jak kolega wspomniał,za mały słoiczek w sklepie trzeba zapłacić ok. 5 zł. Poza tym ,taki pęczak jest również dobrą zanetą. Fajnie że kolega przypomniał o tej przynęcie.Pozdrawiam.

[2010-06-26 22:31]

użytkownik

Pęczak chociaż wydaje się być przynętą nieco szkolną lub harcerską przynętą - czasem skutkuje braniami naprawdę ładnych ryb . [2010-06-27 17:05]

kinga2002

 pozdrowionka spróbuje przepisu [2010-06-27 19:18]

sodim

Mój sposób na pęczak, to 1 szklanka pęczaku i dwie szklanki zimnej wody dodaje do tego około 50 g. aromat Trapera lub jakiegoś innego  i czekam aż się zagotuje. Gotuję to wszystko przez około 5 - 10 minut a następnie zdejmuje z ognia i zostawiam pod przykryciem aż ostygnie. 

[2010-06-28 22:29]

patrezee

Mój sposób: szklanka pęczaku na teros, zalać wrzątkiem i zakręcić korek od termosu, pozostawić na 1h15m i mamy idealnie sparzony pęczak, można dodać do zalewanej wody atraktory jak ktoś chce. Polecam, szybko i z efektem zamierzonym. [2010-06-29 11:13]

nanus

Witam

Stary sprawdzony przepis,ja dodaję jeszcze kurkumy daje to ładny żółty kolor i oczywiście jakiś atraktor np kolędrę w płynie sprawdza mi się to jesienią na leszcza.

[2010-06-29 18:55]

Arci70

Super Przepis. Dzięki Kolego za niego. Jeszcze dzisiaj zrobię ,,test termosowy" by sprawdzić jaki czas jest potrzebny, by ziarno było odpowiedniej twardości. 

[2010-07-01 10:13]

ponikwoda

Na pewno spróbuje. Pozdrawiam i daje 5*****. [2010-07-01 20:26]

19jacek45

skoro koledzy proponuja tyle tych aromatow dodac do pecaku to przypomnjal mi sie jeszcze jeden sposob na doskonaly zapachowypecak ja za mlodych lat w skladzie aptecznym kupowalem ziele nostrzyka i dodawalo sie go do gotowania byl to naprawde przyjemny zapach polecam do sprubowania [2010-07-09 08:42]

19jacek45

skoro koledzy proponuja tyle tych aromatow dodac do pecaku to przypomnjal mi sie jeszcze jeden sposob na doskonaly zapachowypecak ja za mlodych lat w skladzie aptecznym kupowalem ziele nostrzyka i dodawalo sie go do gotowania byl to naprawde przyjemny zapach polecam do sprubowania [2010-07-09 08:42]

wasiel

pęczak to doskonała przynęta na róznego rodzaju ryby od płotek po ładne leszcze i liny. Sam często nęce i łowie na ta przynete z dobrymi wynikami:) dobrze, że kolega zaczał temat pęczaku, bo wiele wędkarzy nie wie jak  dobra jest to przynęta. Pozdrawiam:) [2010-08-30 14:25]

fishandrew

Polecam wam parzony pęczak, do tego dodając 2 ząbki czosnku i granulowany czosnek. Znakomicie działa na większe leszcze.  [2010-09-09 18:41]

baloonstyle

haha no świetny artykuł.mój dziadek z sąsiadem podobnie robili peczak.sam łapię na pęczak ale nie w taki sposób go przyzadzam:))

Piękny artykuł.

Pozdrawiam

[2010-09-16 12:30]

roczesla

Nie ma to jak przynęty naturalne !!! Daję 5+ ... [2010-10-23 19:24]

mlotek2222

Mój ojciec neci i wedkuje na pęczak własnej roboty i nie raz się skusił ładny leszcz czy płoc,dobry artykuł daję piąteczkie i pozdrawiam

[2010-11-08 18:38]

AREKG80

WITAM sposob ciekawy i na pewno go sprobuje! moja ocena na razie to 5! [2010-12-24 12:05]

Wago

ciekawy tekst i dlamnie bardzo przydatny. Chętnie skorzystam. Piąteczka [2011-01-02 14:19]

kowal42

Jutro zasuwam do marketu i kupuje paczkę pęczaku, muszę wypróbować ten sposób, jak się uda to będzie co założyć na haczyk podczas następnej wyprawy. Pozdrawiam. [2011-01-09 15:44]

marek224

Na pewno spróbuje. Pozdrawiam i życzę wszystkim połamania kija w nowych wypadach na ryby.Daje 5***** za super poradę.Na pewno kiedyś wyprubuję [2011-01-14 17:36]

edyta35

Witam zgadzam się pęczak to dobry sposób na przynete i zanęte ja osobiście gotuje peczak w garnku . z odrobiną oleju i po zagotowaniu tak po 5ciu minutach wyłanczam i pod przykryciem zostawiam na noc , tak też robię z kaszą gryczaną która też się świetnie nadaje . [2011-01-24 20:41]

blutu

W ten sam sposób można przygotować : łubin,pszenice i kukurydzę .Te grubsze nasiona moczę dzień i potem zalewam wrzącą wodą i odstawiam na dobę, oraz dodaje zapach. Pozdrawiam. [2011-06-10 11:18]

slawomir66

Witam.Poprę słowa jednego z kolegów. Ja również do termosu 0,7 litra wsypuję ok. pół szklanki pęczaku. Długość czy może czas parzenia to 2 godziny i 20 minut. Wielokrotnie sprawdzone. Nie jest za twardy i nie za miękki.Robię podobnie z pszenicą ale kukurydzy już nie sprawdzałem.Dobra przynęta i zanęta. [2012-01-15 18:05]

ryukon1975

Pęczak.Przynęta naturalna czyli nieszkodliwa dla środowiska wodnego.Nawet jak ktoś przesadzi z nęceniem (czego trzeba unikać) ulegnie biodegradacji tak jak kawałek patyka czy trawy która wpadła do wody.Inne zalety to cena,jest tani i dostępność,można bez problemu kupić w każdym sklepie spożywczym.Na temat skuteczności nic nie powiem ,każdy musi wypróbować sam.:) 5 ***** [2012-02-11 08:54]

xmark

oczywista oczywistosc..co stare to jare :) osobiscie ze starych przepisow lubie kaszke manne [2012-03-27 23:28]

eXotic

Jeszcze nie próbowałem tej przynęty ale być może , że w najbliższym czasie wypróbuję ;) Pozdrawiam i połamania. [2012-07-11 11:53]

MateuszR86

Na wiosnę będzie jak znalazł :). Napisz mi tylko czy czosnku dodajesz startego na tarce czy wyciśniętego , czy może posiekanego na drobno i ile ząbków ? [2012-11-08 11:32]

rycho0073

Natury się nie oszuka. A te dziwne sztuczności jako zanęnta to istne badziewie. Połamania kija. Pozdrawiam [2014-09-12 13:14]

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze Internautów.

Czytaj więcej