Zaloguj się do konta

Pęczak zaparzany z nostrzykiem

Przepis dla starszych Kolegów powinien byc znajomy, młodsi może z niego skorzystają tym bardziej, że może stanowić tajną broń na leszcze i płocie. Można powiedzieć, że kosztuje tyle ile kilogram pęczaku, gdyż sam nostrzyk można znależć na polach, przy drogach i ugorach, suszony można kupić w zielarniach. Jego atutem jest zawarta w nim KUMARYNA- substancja aromatyczna szeroko stosowana w przemyśle kosmetyczny i farmaceutycznym. Ma też ciekawe właściwości lecznicze m.in. przyspiesza gojenie ran, owrzodzeń itp. Nad naszym jeziorem Karolewo-Czarne rośnie bujnie wzdłuż torów kolejkowych Sława Wielkopolska-Skoki. Zbierać go możemy już od wiosny do jesieni.
Z kolegą Tadeuszem suszymy całe pędy na wolnym powietrzu i mamy atraktor na długi sezon, aż do póżnej jesieni.
Przygotowanie zanęty jest niezwykle proste. Najpierw należy przystąpić do przygotowania w dowolny sposób pęczaku.
Ważne!
Aby nie utracić właściwości nostrzyka nie należy go gotować z pęczakiem, lecz jedynie zaparzyć i pod koniec gotowania zalać wywarem nostrzyk i odstawić do wystygnięcia. Zaparzać możemy całe łodygi lub ich górne części. Dla zwiększenia atrakcyjności pęczaku możemy dodać trochę żółtego barwnika spożywczego lub kurkumy. Tym samym nęcimy i na to łapiemy.
Dla chętnych podaję dostęp do obszernego i ciakawego artykułu Kolegi Jacka Jóżwiaka "Aromaty-nostrzyk"
http://muskie.home.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=47&Itemid=2

Opinie (20)

użytkownik

Ode mnie duży piątal!Sam jestem gorącym zwolennikiem naturalnych przynęt i zanęt, a nostrzyk to jeden z najlepszych naturalnych atraktorów. Usłyszałem o nim od pewnego starszego wędkarza, któryma ogromne doświadczenie w przygotowywaniu zanęt, bo robi to od lat. Zaciekawiło mnie to ogromnie i sam zacząłem eksperymentować. Zachęcam wszystkich wędkarzy do samodzielnego przygotowywania zanęt, dostarcza to wiele emocji i satysfakcji, a co najważniejsze nie sypiemy do wody chemicznych świństw. [2011-03-06 11:54]

degenerat79

NIEOCENIONY,NIEZASTĄPIONY,NIEZAWODNY-DUŻĄ PIĄTECZKA [2011-03-06 13:14]

użytkownik

duża piona za wpis kolego nostrzyk szczególnie jesienią i zimą i wiosną zawsze sie sprawdza , szczególnie na płocie ja dodawałem gotowany wywar do zanęty ***** [2011-03-06 15:31]

bambusik

Prawdę mówiąc nie znałem takiej metody.Teraz zrobię w.g.opisu.PIĄTKA. [2011-03-06 17:20]

angulia

Po tym artykule przypomniały mi się lata dzieciństwa. Nostrzyka dodawaliśmy zarówno do przynęt jak i zanęt. Ciasto  z nostrzykiem doskonale sprawdzało się na płociach w pobliskiej Noteci . Na jeziorach oprócz płoci łowiliśmy dorodne leszcze. Warto sobie przypomnieć dawne dziadkowe sposoby.

 

[2011-03-06 22:14]

naturszczyk

Nostrzyk stosowałem od dawna do ciasta z kaszy manny. Do szklanki wywaru z nostrzyka dodaję szklankę kaszy manny i szybko mieszam i ugniatam. Można dodać nieco cukru lub miodu i nieco tłuszczu. Po ugnieceniu wciskamy do kubka, żeby mogło odparować. W folii się zepsuje. Bierze każda biała ryba, w tym duży leszcz czy lin. [2011-03-08 16:55]

heniek54

Stara metoda ja urzywam ja do dzis,biora dorodne plocie i leszcze, daje piatala,Poz. [2011-03-11 10:15]

grzegorz7

Słyszałem o stosowaniu ziół jako atraktorów do zanęt ale nigdy nie miałem gotowego przepisu na coś takiego.Teraz dzięki tobie już mam i na pewno wypróbuję jak tylko zejdą lody z naszych jezior. [2011-03-19 21:46]

tryfta

Już dawno nie stosowałem pęczaku,przypomina mi się sytuacja jaka powstała podczas wędkowania na jednej z miejscówek,łapiemy ryby i biorą nam głównie tylko karasie,no i znajomy patrzy co mamy w zanęcie, a tam pęczak - założył sobie na haczyk i : jeden leszcz,drugi, trzeci itd,i w ten sposób dowiedzieliśmy się gdzie są leszcze.Także dobrze czasami przypomnieć o metodach które znamy i jakimś dziwnym zbiegiem okoliczności o nich zapominamy. [2011-12-19 22:01]

skalpel

Doskonały pomysł. 5

[2012-04-19 14:55]

janglazik1947

Nie raz przekonałem się o skuteczności nostrzyka i serdecznie polecam. Ja zaparzam pęcak w termosie z dodatkiem właśnie nostrzyka wraz z żółtym barwnikiem spożywczym. U mnie sprawdza się przede wszystkim przy połowie płoci. [2012-10-04 16:58]

maverick314

Bardzo fajny artykuł ode mnie 5 pozdrawiam [2012-11-15 11:41]

karas275

WITAM ;) WŁASNIE TO STOSUJE PĘCZAK +  MAKARON ; NOSTRZYK OCZYWISCIE DODANY PO UGOTOWANIU DO GORĄCEGO JESZCZE MAKARONU I PĘCZAKA I PRZYKRYTY DO ZAPARZENIA ... POTEM ZANĘTY I INNE DODATKI ... I JAZDA JEST;) PŁOCIÓWA JAK I LESZCZE MEGAA ; PODSTAWĄ ' OCZYWIŚCIE JEST ZAWSZE MELASA O KTÓREJ NIE ZAPOMINAM POZDRAWIAM  [2012-12-12 19:33]

karas275

...NO I OCZYWISCIE PIĄTAL ;)) [2012-12-12 19:36]

rafal05

Pszenicę też tak aromatyzujecie ? ***** [2012-12-23 21:16]

rysiek38

He znam to zioło ,są dwie odmiany ;żółta i biała ja dodaje też to do płatków owsianych jako dodatek do zanęty.działa w umie na większość karpiowatych [2012-12-30 23:07]

grzegorz not

Potwierdzam...nostrzyk jest rewelacyjny. [2013-03-17 18:06]

w-marcin-59

Już dawno nie łowiłem na pszenicę więc i nostrzyk poszedł w zapomnienie. Jednak kiedyś wybierając się na połów płoci, pszenica była parzona w termosie i w wywarze z nostrzyka. [2013-04-21 21:07]

dunster35

Super się czytało. Zostawiam 5 [2013-06-29 14:29]

mario1975

a jak nostrzyk sprawdza się na zawodach wędkarskich [2014-06-28 05:23]

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze Internautów.

Czytaj więcej