Pęczak zaparzany z nostrzykiem
Marek Dębicki (marek-debicki)
2011-03-05
Z kolegą Tadeuszem suszymy całe pędy na wolnym powietrzu i mamy atraktor na długi sezon, aż do póżnej jesieni.
Przygotowanie zanęty jest niezwykle proste. Najpierw należy przystąpić do przygotowania w dowolny sposób pęczaku.
Ważne!
Aby nie utracić właściwości nostrzyka nie należy go gotować z pęczakiem, lecz jedynie zaparzyć i pod koniec gotowania zalać wywarem nostrzyk i odstawić do wystygnięcia. Zaparzać możemy całe łodygi lub ich górne części. Dla zwiększenia atrakcyjności pęczaku możemy dodać trochę żółtego barwnika spożywczego lub kurkumy. Tym samym nęcimy i na to łapiemy.
Dla chętnych podaję dostęp do obszernego i ciakawego artykułu Kolegi Jacka Jóżwiaka "Aromaty-nostrzyk"
http://muskie.home.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=47&Itemid=2