Pieczarki faszerowane z orzechami włoskimi


Pieczarki faszerowane z orzechami włoskimi

Składniki(9 porcji):
36 kapeluszy pieczarek o średnicy 4 cm;
3 łyżki oleju;
3 szalotki;
2 ząbki czosnku;
100 g orzechów włoskich;
100 g sera koziego;
130 g ogonków od pieczarek;
1 łyżka posiekanej natki pietruszki;
1 łyżka rozmarynu;

Sposób przygotowania:
1).Wyłożyć papierem głębszą blachę do pieczenia.
2).Pieczarki oczyścić, skropić oliwą tak, by kapelusze były całkowicie nią przykryte. Ułożyć grzyby na blasze główkami do góry, piec w piekarniku w temperaturze 190 C, 20-25 minut.
3).Obrać szalotki i czosnek, drobno posiekać, szalotki zeszklić na średnim ogniu, podsmażyć pokrojone trzonki pieczarek, zmieszać to razem, dodać czosnek i podsmażyć przez minutę. Wszystko włożyć do salaterki, pozostawić do ostygnięcia.
4).Posiekać orzechy. Wymieszać z szalotkami, czosnkiem, trzonkami pieczarek i serem kozim. Dodać natkę i rozmaryn, wymieszać. Kopiatą łyżkę farszu nakładać do kapeluszy pieczarek. Piec w piekarniku 190 C.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 minut.

Życzę smacznego !!!

 


1.7
Oceń
(9 głosów)

 

Pieczarki faszerowane z orzechami włoskimi - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł