Pieczeń po rycersku


Składniki:
1,5kg szynki wieprzowej
2 cebule
ząbek czosnku
2 grube plastry wędzonego boczku
4-5 suszonych śliwek
2 kieliszki słodkiego wina
3 łyżki masła
sól
pieprz
bazylia
majeranek
kilka owoców jałowca
tłuszcz do formy
Przygotowanie:
Szynkę myjemy, osuszamy i wycinamy dużą kieszeń. Wykrojone mięso kroimy w małe kawałki.
Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy. Boczek kroimy w małą kostkę, a śliwki w kawałki. Cebulę, czosnek, boczek, pokrojone mięso i śliwki mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy jałowiec, łyżkę masła i kieliszek wina. Farszem wypełniamy kieszeń w szynce. Otwór spinamy wykałaczkami. Następnie wkładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego.
Łyżkę masła roztapiamy. Wsypujemy po 1/2 łyżeczki bazylii i majeranku, mieszamy. Polewamy mięso. Szynkę pieczemy 90 minut w temperaturze 180*C, co jakiś czas polewając wytworzonym sosem. Pod koniec pieczenia polewamy pozostałym winem. Pieczeń podajemy na ciepło. Smacznego

 


1
Oceń
(4 głosów)

 

Pieczeń po rycersku - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł