Zaloguj się do konta

Pieczeń rzymska z kolorową papryką

Składniki:
75 dag mięsa mielonego
3 cebule
2-3 łyżki masła
parmezan
2 ząbki czosnku
olej
2 jajka
3 kolorowe papryki
bułka tarta
rozmaryn
tymianek
słodka i ostra papryka
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Mięso włóż do miski. Cebule oczyść i drobno posiekaj. Na patelni rozpuść masło. Przesmaż cebulę, dodaj do mięsa, wymieszaj.
Czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj do masy mięsnej. Następnie wbij do miski jajka, wsyp 5 dag startego parmezanu i dodaj 2-3 łyżki bułki tartej. Masę dopraw do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, suszonymi ziołami oraz świeżo startą gałką muszkatołową.
Paprykę przekrój na połówki, usuń gniazda nasienne. Nastepnie pokrój w paski, ułóż na sicie, przelej wrzątkiem, zahartuj zimną wodą.
Podłużną formę posmaruj olejem i wysyp bułką tartą. Rozsmaruj kilka łyżek masy mięsnej. Ułóż paski kolorowych papryk i przykryj kolejną warstwą mięsa. Postępuj tak, aż do wyczerpania składników. Wierzch pieczeni posmaruj olejem i posyp bułką tartą. Piecz ok.50 minut w 180*C.
Smacznego.

Opinie (0)

Nie ma jeszcze komentarzy do tego artykułu.

Czytaj więcej

Lin w piwie

• 2 kg lina• 3/4 l piwa• 10 dag masła• 2 łyżeczk…

Schab w winie

Składniki:1,5kg schabu bez kości2 łyżki żurawinypo łyżeczce vegety,…