Pieczeń wołowa


Składniki
800 g wołowiny na pieczeń
pół szklanki rosołu
2 szalotki
4 łyżki musztardy
2 łyżki gęstej śmietany
1 łyżka soli morskiej
1 łyżka masła
1 łyżka płynnego miodu
1 łyżka oleju
1 łyżka mąki
pieprz
Przygotowanie:
Musztardę zmieszaj z miodem. W głębokiej patelni na oleju obsmaż wołowinę z każdej strony. Przełóż do naczynia żaroodpornego i posmaruj łyżką miodowo-musztardowej mieszanki. Rozgrzej w piekarniku do 200*C. Wstaw mięso na 15 minut. Zmniejsz temperature do 180*C i piecz przez ok.2h. Wyjmij mięso z piekarnika. Oprósz je solą morską i pieprzem. Odstaw je na co najmniej 20 minut by ostygło. Szalotki drobno posiekaj i zeszklij na maśle. Dodaj musztardę z miodem, wlej rosół i gotuj całość 10 minut. Zagęść śmietaną zmieszaną z mąką. Przypraw do smaku. Smacznego

 


1
Oceń
(4 głosów)

 

Pieczeń wołowa - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł