Zaloguj się do konta

Pieczeń z indyka z suszonymi owocami

Składniki:
1,2kg filetu z piersi indyka
po 5 dag suszonych moreli, śliwek, fig i jabłek
szklanka białego wytrawnego wina
3-4 łyżki śliwowicy
1 cytryna
2 ząbki czosnku
4 łyżki masła
1 łyżka gęstego miodu
3-4 cm kawałek świeżego imbiru
chili
tymianek
sól
pieprz
Przygotowanie:
Suszone owoce umyj, zalej białym winem i odstaw pod przykryciem do napęcznienia.
Mięso umyj, osusz. Ułóż na płasko na desce i natnij nożem w środku tworząc głęboką kieszeń. Ząbki czosnku obierz i rozetrzyj ze szczyptą soli. Mięso natrzyj w środku i na zewnatrz roztartym z solą czosnkiem oraz tymiankiem. Skrop mięso sokiem wyciśniętym z cytryny. Odstaw pod przykryciem do lodówki na 30minut.
Przygotuj farsz owocowy:
Namoczone suszone owoce pokrój na kawałki, skrop śliwowicą, dopraw startym na tarce obranym imbirem oraz chili, czarnym pieprzem i solą. Dodaj 3 łyżki roztopionego masła, wymieszaj. Farszem napełnij kieszeń w mięsie. Otwór zepnij wykałaczkami lub zaszyj. Filety obwiąż nicią, formując kształtną pieczeń.
Zawiń pieczeń w folię aluminiową i ułóż na blasze. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piecz około godzinki. Na 15 minut przed końcem pieczenia folię odwiń, posmaruj wierzch pieczeni łyżką masła wymieszana z łyżką miodu, posyp listkami tymianku i piecz, aż wierzch pieczeni się ładnie zrumieni.
Gotową pieczeń pozostaw jeszcze 10min w wyłączonym piekarnik. Usuń wykałaczki oraz nici, pokrój na plastry. Smacznego.

Opinie (0)

Nie ma jeszcze komentarzy do tego artykułu.

Czytaj więcej

Schab w winie

Składniki:1,5kg schabu bez kości2 łyżki żurawinypo łyżeczce vegety,…