Pieczeń z jajkami na twardo


Składniki:
80 dag mieszanego mięsa mielonego
4 jajka na twardo
jajko surowe
3 łyżki smalcu
10 dag boczku wędzonego
kostka bulionowa
3 łyżki tartej bułki
cebula
majeranek
sól
pieprz
papryka
Przygotowanie:
Mielone mięso w dużym naczyniu wymieszaj z surowym jajkiem, bułką tartą, 3 łyżkami wody, dopraw majerankiem, papryką, solą i pieprzem. Dodaj posiekaną zeszkloną cebulę.
Na kawałku pergaminu do pieczenia rozłóż połowę masy mięsnej, ułóż na niej jajka na twardo. Przykryj je starannie resztą masy mięsnej.
Tak przygotowane mięso polej łyżką stopionego smalcu, zawiń w pergamin jak cukierek i piecz przez ok.40 min w 200*C. Następnie wyjmij pieczeń z piekarnika, rozwiń. Włóż do natłuszczonej smalcem brytfanny i obłóż plastrami boczku. Piecz dalej przez 15-20min, aż mięso będzie upieczone.
Kostkę bulionową rozrób w ok. 3 łyżkach gorącej wody. Bulionem polej gotową pieczeń całkiem ostudź. Wyjmij z brytfanny i ostrożnie pokrój.
Smacznego

 


1
Oceń
(4 głosów)

 

Pieczeń z jajkami na twardo - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł