Pieczona golonka II


Składniki:
1 duża przednia golonka wieprzowa
2 duże cebule
1 marchewka
kawałek selera
1 łyżka masła
1 łyżeczka kminku
300ml bulionu warzywnego
gałązka rozmarynu
sól
pieprz
chrzan
Przygotowanie:
Golonkę umyj. Cebulę obierz. Oczyść marchewkę i kawalek selera, Golonkę włóż do garnka, zalej wodą. Dodaj jedną cebulę, marchewkę i seler. Wsyp łyżeczkę soli.
Gotuj ok. 30min.
Wyjmij golonkę, natnij ją głęboko w kilku miejscach. Na patelni rozgrzej masło. Drugą cebulę drobno posiekaj, zeszklij na maśle. Przełóż do żaroodpornego naczynia.
Na warstwie cebuli ułóż ponacinaną obgotowaną golonkę. Oprósz ją solą, pieprzem i kminkiem. Zalej bulionem warzywnym. Wstaw do nagrzanego piekarnika.
Piecz 40min w 200*C, aż mięso będzie całkiem miekkie, a skórka złotobrązowa. Co pewien czas polewaj bulionem, posyp rozmarynem. Podawaj z chrzanem.
Smacznego.

 


1.8
Oceń
(5 głosów)

 

Pieczona golonka II - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł