Pieczona szynka z ananasem


Produkty:
-2 kg surowej szynki
-plastry ananasa z puszki
-kilka goździków
-szklanka soku ananasowego
-tłuszcz do blachy
Na marynatę:
-2 cebule
-pieprz, sól
-ziele angielskie
-liście laurowe
-szklanka czerwonego wina

Przygotowanie:
Mięso opłukać. Cebule obrać i pokroić. Wino doprawić, szczyptą soli oraz pieprzu, dodać cebulę, ziele angielskie i liście laurowe. Mięso polać przygotowaną marynatą, odstawić w chłodne miejsce na 2 dni. Szynkę wyjąć z marynaty, osączyć i starannie wytrzeć. Ostrym nożem naciąć skórkę z tłuszczem tak, aby utworzyła się kratka. Do każdej kratki wcisnąć po jednym goździku. Naczynie żaroodporne natłuścić, przełożyć mięso. Piec około 2 godzin w temperaturze 180 stopni, polewając co pewien czas marynatą lub wytwarzającym się sosem. 15 minut przed końcem szynkę obłożyć ananasami i polać sokiem. Gotowe mięso pokroić w plastry.

 


5
Oceń
(1 głosów)

 

Pieczona szynka z ananasem - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł