Pieczony boczek


Składniki:
1kg boczku
2 cebule
3-4 ząbki czosnku
majeranek
liść laurowy
ziele angielskie
sól
pieprz
Przygotowanie:
Boczek opłucz, zalej wrzątkiem i obgotuj na wolnym ogniu przez 20minut z dodatkiem listków laurowych i kilku ziarenek ziela angielskiego. Wyjmij, lekko ostudź, natrzyj roztartym z solą czosnkiem, majerankiem i pieprzem.
Przełóż boczek do brytfanny. Podlej wywarem z gotowania. Posyp obraną i pokrojoną w piórka cebulą.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180*C i piecz około 50min, polewając wywarem, w którym się gotował. Gdy boczek będzie miękki, przełóż go na patelnię i zarumień razem z cebulą. Kiedy dobrze ostygnie pokrój w plastry. Podawaj z chrzanem. Smacznego.

 


1
Oceń
(5 głosów)

 

Pieczony boczek - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł