Pieczony Morszczuk w białym sosie...


Pieczony Morszczuk w białym sosie...


składniki:

2 morszczuki
6 łyżek śmietany 18%
3 łyżki masła
4 łyżki bułki tartej
olej do pieczenia
sól
pieprz ziołowy
bazylia
natka zielonej pietruszki
1 cytryna


Ryby oczyścić, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Wycisnąć sok z połowy cytryny i skropić ryby.
Przyprawy wymieszać i natrzeć ryby w środku i na zewnątrz.
Odstawić do lodówki na 30 minut.
Ryby położyć na wysmarowanej tłuszczem formie.
Piec w piekarniku nagrzanym do 160 C.
Podczas pieczenia ryby posmarować olejem.
Masło roztopić, wlać śmietanę i dokładnie wymieszać.
Pod koniec pieczenia, gdy skórka będzie lekko zrumieniona, wlać 1/2 sosu na ryby.
Zapiec jeszcze przez 3 minuty.
Bułkę tartą zrumienić na tłuszczu.
Polać upieczone ryby, do boku podać pozostałą część sosu.
Udekorować natką pietruszki i cytryną.




Smacznego!!!

 


2.7
Oceń
(7 głosów)

 

Pieczony Morszczuk w białym sosie... - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł