Pieczony szczupak


Składniki:
2 kg szczupak
2 cebule
sól
pieprz
4 łyżki oleju
przyprawa do ryb
4-5 ziemniaków
kilka gałązek posiekanego koperku.
Przygotowanie:
Rybę sprawiamy, myjemy. Kroimy w 4 cm dzwonka. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i polewamy olejem. Oprószamy solą, pieprzem i przyprawą do ryb. Cebule obieramy i kroimy w świerćplasterki. Posypujemy rybę i delikatnie mieszamy, Wkładamy do lodówki na 12 godzin. Rybę pieczemy ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180*C. Ziemniaki szorujemy i gotujemy w mundurkach w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy, obieramy i kroimy w plastry i posypujemy koperkiem. Smacznego

 


1
Oceń
(4 głosów)

 

Pieczony szczupak - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł