Piegusek makowy


Piegusek

Składniki:
-szklanka maku
-250g masła
-3 jajka
-szklanka mąki
-szklanka cukru
-1,5 łyżki proszku do pieczenia
-aromat migdałowy lub waniliowy
-bułka tarta
-tłuszcz do nasmarowania formy
-cukier puder

Przygotowanie:

Masło stopić i ostudzić. Mak sparzyć wrzątkiem,pozostawić na 20 minut, a następnie dokładnie odsączyć. Jajka ubić z cukrem, wymieszać (lub zmiksować), z masłem i mąką przesianą z proszkiem do pieczenia oraz aromatem (do smaku). Dobrze wymieszać z masą makową, włożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy i wstawić do nagrzanego piekarnika 200 stopni - upiec na złoty kolor. Gorący placek posypać przez sitko cukrem pudrem lub polać zalewą przygotowaną według przepisu na opakowaniu.

Smacznego!!!

 


5
Oceń
(1 głosów)

 

Piegusek makowy - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł